Na hlavný obsah

Paríž vyzval Britániu, aby otvorila legálne cesty pre migráciu

Francúzsko Británii odkazuje, aby prijala zodpovednosť.

Paríž vyzval Britániu, aby otvorila legálne cesty pre migráciu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v pondelok (29. 11.) vyzval Britániu, aby otvorila „legálne cesty k migrácii“ na svoje územie a prijala „zodpovednosť“.

V nedeľu (28. 11.) o migrácii vo francúzskom prístave Calais rokovali predstavitelia Francúzska, Belgicko, Nemecka a Holandska, pozvanie pre Britániu na poslednú chvíľu Paríž odvolal. Politici intenzívnejším konaním reagujú na stredajšie (24. 11.) nešťastie v Lamanšskom prielive, pri ktorom po prevrátení člna zomrelo 27 migrantov.

„Británia musí otvoriť legálne prístupové cesty pre migráciu. Ľudia, ktorí dnes chcú v Británii požiadať o azyl, nemajú inú možnosť, ako sa vydať cez Lamanšský prieliv. Deje sa to, lebo neexistuje legálna cesta,“ uviedol minister Darmanin v rozhovore so stanicou BFM.

Británia by podľa Darmanina mala zmeniť svoju legislatívu a prijať zodpovednosť. Minister tiež uviedol, že kým Francúzsko zaregistruje každý rok 150 000 žiadostí o azyl, Británia len 30 000.

Napriek nezhodám hľadajú spoločné riešenie

Paríž a Londýn sú napriek nezhodám v takmer každodennom kontakte a hľadajú spoločné riešenie, uistil Darmanin.

V rozhovore s britským denníkom Guardian minister Darmanin vyhlásil, že Británia musí prestať používať inú rétoriku pri rokovaniach medzi štyrmi očami a inú na verejnosti, kde Londýn Francúzsko „len uráža“. “

„Vzťahy sú dobré, keď spolu rokujeme súkromne. Vidíme, že Británia má seriózny prístup a nachádzame spoločné body. Akonáhle ale dôjde na prejavy v parlamente, na sociálnych sieťach alebo v médiách, ich tón sa zmení na krajne nepriateľský,“ uviedol Darmanin.

Britská ministerka vnútra Priti Patelová v nedeľu (29. 11.) uviedla, že neschopnosť európskych politikov spolupracovať pri riešení migračnej krízy na kontinente povedie v zime k „ešte horším scénam“ v Lamanšskom prielive. Patelová sľúbila, že sa bude aj naďalej usilovať o pokrok v rokovaniach a diskutovať s európskymi náprotivkami.

Britský prístup k migrácii kritizoval aj luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn keď vyhlásil, že z neho cíti „šovinizmus“. Nedeľné (28. 11.) rokovania o migračnej kríze cez Lamanšský prieliv považuje Asselborn za nedostatočné, uviedla DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet