Na hlavný obsah

V pandémii covidu narastá aj pandémia cukrovky

14. november je Svetovým dňom diabetu.

Na Slovensku je viac ako 380 000 pacientov s cukrovkou. Odborníci hovoria o pandémii cukrovky v pandémii covidu. Súvisí to nielen so samotným koronavírusom, ale aj zanedbanou zdravotnou starostlivosťou a tým, že ľudia majú menej pohybu. 14. novembra si pripomíname Svetový deň diabetu.

Cukrovkár a predseda slovenského zväzu diabetikov Jozef Borovka dostal covid ešte v prvej vlne pandémie. Po skúsenostiach s ochorením sa dal čím skôr zaočkovať.

„Dnes mám tretiu dávku. Dalo mi to viacej istoty, slobody, viem, že sa môžem nakaziť aj ja, ale že ten priebeh budem mať miernejší,“ hovorí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Diabetickí pacienti majú zvýšené riziko ťažkého priebehu koronavírusu a vo väčšej miere si vyžadujú aj liečbu pomocou pľúcnej ventilácie. Podiel úmrtí v skupine diabetikov počas pandémie vzrástol a bol sedemkrát vyšší ako v skupine nediabetikov.

„Treba zdôrazniť aj opačnú situáciu, že aj ľahký priebeh covidu u pacienta, ktorý ho má, výrazne zhorší glykemickú kontrolu,“ vysvetľuje Emil Martinka, primár z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu.

Ľudia s diabetom pribúdajú na celom svete. Len na Slovensku je ich okolo 380 000. Pravdepodobne až 230 000 ľudí toto ochorenie má, ale nevie o ňom a ani sa naň nelieči. Práve Svetový deň diabetu má ľuďom, ako aj všeobecným lekárom pripomenúť, aby pravidelnú kontrolu cukru v krvi nepodceňovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko