Na hlavný obsah

V Rakúsku začal platiť celoštátny lockdown pre nezaočkovaných

Uvažujú aj o prísnejších opatreniach.

V Rakúsku začal platiť celoštátny lockdown pre nezaočkovaných
Ilustračná snímka - viedenské námestie. Foto: TASR/AP

V Rakúsku od pondelka (15. 11.) platí celoštátny lockdown pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo za posledných 180 dní covid neprekonali. Viedeň týmto spôsobom bojuje proti štvrtej vlne epidémie.

Z obmedzenia, ktoré bude zatiaľ platiť desať dní, vyňali deti do 12 rokov. Ľudí s jednou dávkou vakcíny sa lockdown nebude týkať, ak predložia negatívny PCR test. Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein v nedeľu (14. 11.) povedal, že vláda zvažuje ďalšie sprísnenie opatrení. Zaviesť by podľa neho mohla nočný zákaz vychádzania pre všetkých občanov bez rozdielu.

Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, môžu oddnes opúšťať domov len z dôvodu cesty do práce či do školy, k lekárovi, na nákup nevyhnutných vecí a na zdravotné prechádzky. Polícia ich bude kontrolovať náhodne. Za porušenie nariadenia hrozí podľa agentúry DPA pokuta až 1 450 eur.

Lockdown pre nezaočkovaných v Rakúsku, ktoré má zhruba 8,9 milióna obyvateľov, postihne približne dva milióny ľudí. „Nerobíme tento krok s ľahkým srdcom, ale bohužiaľ je potrebný,“ vyhlásil v nedeľu kancelár Alexander Schallenberg a dodal, že existuje významný rozdiel vo výskyte nákazy medzi očkovanými a nezaočkovanými.

Mückstein v nedeľu večer v televízii ORF povedal, že ďalším opatrením by mohol byť zákaz vychádzania po 22.00 h pre všetkých občanov. V takom prípade by sa museli obmedziť aj otváracie časy barov a reštaurácií. Minister zdravotníctva uviedol, že o návrhu sa rozhodne stredu (17. 11.).

V Rakúsku epidémia v posledných dňoch výrazne silnie, krajina zaznamenáva nové rekordy v denných počtoch novoinfikovaných. V sobotu (13. 11.) úrady evidovali doteraz najvyšší prírastok 13 152 infikovaných.

V nedeľu ohlásili 11 552 pozitívnych testov za posledných 24 hodín, čo je najvyššia nedeľná hodnota od začiatku pandémie. Ďalších 17 ľudí v súvislosti s covidom zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet