Na hlavný obsah

Lídri vyzvali Rusko na zníženie napätia v spojitosti s Ukrajinou

Pätica krajín potvrdila podporu Ukrajiny.

Lídri vyzvali Rusko na zníženie napätia v spojitosti s Ukrajinou
Ruský prezident Vladimir Putin.

Lídri Francúzska, Nemecka, Talianska, Británie a Spojených štátov počas pondelkového (6. 12.) telefonického rozhovoru vyjadrili svoju podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Elyzejský palác.

Lídri zároveň „vyjadrili svoj záväzok konať v záujme zachovania mieru a bezpečnosti v Európe“, uviedla kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Pätica lídrov podľa Elyzejského paláca takisto zdôraznila, že je potrebné, aby sa Rusko znovu zapojilo do rokovaní s Ukrajinou v rámci normandského formátu pod záštitou Francúzska a Nemecka.

Podpora celistvosti Ukrajiny

Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona podľa agentúry Reuters uviedol, že Johnson v pondelok (6. 12.) večer telefonicky hovoril o Ukrajine s americkým prezidentom Joeom Bidenom, talianskym premiérom Mariom Draghim, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

„Lídri vyzvali Rusko, aby znížilo napätie a opätovne potvrdili svoju neochvejnú podporu územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol hovorca.

Biely dom po rozhovoroch Bidena s európskymi lídrami vo vyhlásení uviedol, že predstavitelia „vyzvali Rusko na deeskaláciu napätia a súhlasili s tým, že diplomacia… je jediný spôsob, ako vyriešiť konflikt v Donbase“.

Vojaci v blízkosti hraníc

Biden a ruský prezident Vladimir Putin v utorok (7. 12.) absolvujú summit prostredníctvom videokonferencie, počas ktorého budú hovoriť okrem iného aj o napätí v súvislosti s Ukrajinou.

Medzitým nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ USA uviedol, že Washington dá „pozitívnu odpoveď“ na potenciálnu žiadosť spojencov o posilnenie svojej vojenskej prítomnosti vo východnej Európe v prípade ruského útoku na Ukrajinu.

Washington a Kyjev obviňujú Rusko z toho, že v blízkosti ukrajinských hraníc nahromadilo desaťtisíce vojakov a v nasledujúcich mesiacoch plánuje inváziu na Ukrajinu. Rusko však tieto tvrdenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet