Na hlavný obsah

Priateľka zadržaného bieloruského novinára požiadala Lukašenka o milosť

Ruská občianka je v Bielorusku obvinená z podnecovania nenávisti.

Priateľka zadržaného bieloruského novinára požiadala Lukašenka o milosť
Na ilustračnej fotke protest za oslobodenie politických väzňov. Foto: TASR

Ruská občianka Sofja Sapegová, ktorá je v Bielorusku obvinená z podnecovania nenávisti, požiadala o milosť.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy to v utorok (21. 12.) uviedol jej nevlastný otec Sergej Dudič, ktorý dodal, že mladá žena svoju žiadosť adresovala Západom neuznanému bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Spravodajský web Meduza.io poznamenal, že rozhodnutie o udelení milosti môže byť prijaté až po vynesení rozsudku súdom.

Zadržali ich po vynútenom pristátí lietadla

Sapegová bola zadržaná v máji spolu s bývalým šéfredaktorom opozičného spravodajského on-line kanála Nexta Ramanom Pratasevičom po vynútenom presmerovaní a pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku – údajne pre vyhrážky o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Let pôvodne smeroval z Atén do Vilniusu.

Pratasevič je spoluzakladateľom spravodajského webu NEXTA a bol šéfredaktorom infowebu Bieloruský mozog, ktoré fungovali na platforme Telegram a sú úradmi v Bielorusku považované za extrémistické.

Pratasevič je bieloruským občanom a čelí obvineniam súvisiacim s vlnou protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po sporných, zrejme zmanipulovaných prezidentských voľbách z augusta 2020. Hrozí mu 15 rokov väzenia.

Obaja mladí ľudia boli najprv vo vyšetrovacej väznici, potom boli prepustení do domáceho väzenia, dodal Interfax.

Sevagovej hrozí šesť rokov väzenia

Bieloruský Vyšetrovací výbor začiatkom decembra vzniesol voči Sapegovej obvinenie za podnecovanie k nenávisti. Ak súd uzná jej vinu, hrozí jej šesť rokov väzenia.

Ako svojho času poznamenala britská stanica BBC,  ide o minimálny trest, keď sa vezme do úvahy, že Sapegová uzavrela predbežnú dohodu s vyšetrovateľmi.

Sapegová podľa nevlastného otca „počítala s dohodou s vyšetrovaním, pomocou zo strany Ruska, s vydaním do Ruska a s tým, že sa jej prípad vôbec nedostane pred súd“.

Lukašenko ju označil za spolupáchateľku teroristu

Portál Meduza.io pripomenul, že krátko po zadržaní mladého páru v Minsku Lukašenko označil ruskú občianku Sapegovú za „spolupáchateľku teroristu“, hoci ešte nebola ani oficiálne obvinená.

Sapegovú (23) obvinila prokuratúra z podnecovania nenávisti za to, že na sociálnej sieti spravovala kanál, ktorý zverejňoval osobné údaje príslušníkov bieloruských bezpečnostných síl zasahujúcich proti prodemokratickému hnutiu, aktivistom a nezávislým médiám v Bielorusku

Kauzy Sapegovej sa týka aj vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý na margo Rusov zadržaných v Bielorusku ubezpečil, že sa robí „všetko, čo možno urobiť pre ochranu záujmov našich občanov“. Dodal, že príslušné orgány Ruska a Bieloruska vedú o tejto záležitosti „neustály dialóg“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet