Na hlavný obsah

Borrell: Ruská agresia proti Ukrajine by mala vážne následky

EÚ podporuje zvrchovanosť krajiny.

Borrell: Ruská agresia proti Ukrajine by mala vážne následky
Na snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia bude reagovať rozhodne, ak sa Rusko dopustí ďalšej agresie proti Ukrajine, prisľúbil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý v utorok (4. 1.) začína návštevu Ukrajiny.

V spoločnosti ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kuleby by sa Borrell mal prvýkrát pozrieť aj na frontovú líniu s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny.

Návšteva má podľa únijnej diplomacie vyjadriť silnú podporu ukrajinskej zvrchovanosti a územnej celistvosti v čase, keď krajina čelí rastúcej koncentrácii ruských vojsk pri svojich hraniciach. Z Donbasu má Borrell odcestovať do Kyjeva na ďalšie rokovania s ukrajinskými predstaviteľmi.

V súčasnosti je ohrozená stabilita a bezpečnosť nielen Ukrajiny, ale celého regiónu, povedal Borrell poľskej agentúre PAP a zdôraznil, že o situácii nemožno rokovať bez toho, aby pri vyjednávacom stole boli všetci príslušní hráči.

O Ukrajine bez Ukrajiny

Tým mal podľa PAP zrejme na mysli návrhy amerického prezidenta Joea Bidena, aby najväčšie členské krajiny NATO – Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo – rokovali s Ruskom o situácii okolo Ukrajiny, čím by ale opomenuli Ukrajinu, ako aj Poľsko.

„EÚ nemôže ako neutrálny divák prihliadať takémuto konaniu, ak Rusko naozaj chce rokovať o bezpečnostnej architektúre v Európe. Budujeme spoločnú zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku práve na tento účel,“ povedal Borrell.

„Ukrajina, rovnako ako akákoľvek iná krajina na svete, má právo a slobodu si sama vybrať svojich politických a bezpečnostných spojencov a partnerov. Nikto nebude rozhodovať o veciach týkajúcich sa Ukrajiny bez Ukrajiny,“ zdôraznil Borrell.

Na otázku súvisiacu s prípadnou ďalšou finančnou pomocou Kyjevu Borrell povedal, že Únia od roku 2014 poskytla Ukrajine bezprecedentnú podporu presahujúcu 17 miliárd eur.

Partnerstvo s Ukrajinou

Spomenul tiež dohodu o pridružení Ukrajiny k EÚ, ako aj skutočnosť, že posilnenie vnútornej odolnosti Ukrajiny je rovnako dôležité ako posilnenie schopností krajiny odolávať vonkajším hrozbám vrátane súčasnej eskalácie pokračujúceho ruského tlaku.

EÚ je podľa Borrella v tomto kontexte pripravená zvážiť aj ďalšie podoby pomoci ako je suma 31 miliónov eur, ktorú EÚ nedávno schválila na podporu ukrajinských ozbrojených síl.

„EÚ je najbližší partner Ukrajiny. Dôrazne podporujeme územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny a vyžadujeme rešpektovanie medzinárodného práva, pravidiel a princípov,“ zdôraznil Borrell.

Kyjevu chce odovzdať posolstvo o silnej európskej podpore a oznámení, že akákoľvek provokácia či agresia proti Ukrajine by mala závažné dôsledky. EÚ teraz sústreďuje svoje úsilie na zníženie napätia, ale ak by sa Rusko rozhodlo spáchať agresiu proti Ukrajine, „sme pripravení reagovať rozhodne,“ uistil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet