Na hlavný obsah

Karanténa aj izolácia sa skrátia z desiatich dní na päť

Platí to v prípade, že pozitívny človek nemá príznaky ochorenia.

Karanténa aj izolácia sa skrátia z desiatich dní na päť
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal v pondelok (24. 1.) vyhlášku, ktorou skracuje domácu izoláciu ľudí s pozitívnym testom na koronavírus z desiatich na päť dní. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Domáca izolácia bude trvať 5 dní od dátumu odobratia vzorky s pozitívnym výsledkom, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u pozitívnej osoby nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť. Môžu to byť napríklad vysoká teplota alebo črevné a zažívacie problémy,“ uvádza ÚVZ s upozornením, že o príznakoch znemožňujúcich pracovnú činnosť rozhoduje všeobecný lekár po individuálnom posúdení zdravotného stavu pacienta.

Po ukončení päťdňovej izolácie musia ľudia starší ako 6 rokov nosiť na verejnosti 5 dní respirátor bez výdychového ventilu, a to aj v exteriéri.

Rovnako sa z 10 dní na 5 skráti aj dĺžka domácej karantény u nezaočkovaných osôb a zaočkovaných bez posilňujúcej dávky, ak od druhej dávky uplynulo viac než 9 mesiacov.

Plne zaočkovaní ľudia s posilňujúcou dávkou vakcíny karanténu absolvovať podľa vyhlášky nemusia. Rovnako to platí aj pre tých, ktorí prekonali koronavírus v období menej ako 180 dní a pre plne zaočkovaných, ktorí druhú dávku vakcíny dostali pred menej ako 9 mesiacmi.

Na účely aktuálnej vyhlášky sa skrátila aj dĺžka platnosti očkovania proti koronavírusu, a to z jedného roka na deväť mesiacov. „Európska komisia prijala pravidlá, podľa ktorých bude certifikát Európskej únie Green Pass COVID-19 platný na cestovanie deväť mesiacov po ukončení kompletného očkovania. Toto opatrenie by malo vstúpiť do platnosti od 1. februára 2022. Z uvedeného dôvodu už zosúlaďujeme dobu platnosti v tejto vyhláške,“ vysvetlil ÚVZ.

Pri pozitívnom antigénovom, LAMP, PoCT i samoteste nebude potrebné potvrdiť jeho výsledok PCR testom. ÚVZ očakáva vysoký nárast počtu pozitívnych osôb, a s tým spojený nedostatok testovacích kapacít a personálu v laboratóriách.

Za pozitívnu osobu sa teda bude považovať človek po doručení výsledkov RT-PCR, LAMP, antigénového testu, ako aj Point of care testu (PoCT) a rovnako aj ľudia po domácom antigénovom teste, ktorý však musí posúdiť jej všeobecný lekár.

Vyhlaska Skratenie Karanteny by Miroslav Binčík on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko