Na hlavný obsah

Macron v Štrasburgu hovoril o bezpečnosti, demokracii aj potratoch

Apeloval aj na spoluprácu s Afrikou.

Macron v Štrasburgu hovoril o bezpečnosti, demokracii aj potratoch
Na ilustračnej snímke Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu (19. 1.) v Európskom parlamente apeloval na udržanie vzťahov s Britániou, integráciu západného Balkánu do Európskej únie, spoločný postoj voči Rusku i na spoluprácu s Afrikou.

Navrhol tiež pridať ochranu klímy a právo na potrat na Chartu základných práv EÚ.

Macron v Štrasburgu prezentoval hlavné priority francúzskeho predsedníctva Rady EÚ, ktorého sa jeho krajina ujala na začiatku januára a ktorá v júli rovnako ako pred 13 rokmi odovzdá Česku.

Macronov prejav ponúkol tri hlavné motívy: demokraciu, pokrok a obranu. Za aktuálne výzvy označil francúzsky prezident zmenu klímy, digitalizáciu a otázku bezpečnosti a mieru v Európe.

Únia by nemala len reagovať, ale aj aktívne konať

EÚ podľa Macrona nesmie len reagovať na krízy vo svojom okolí, ale musí aktívne konať a vyzbrojiť sa, aby si zabezpečila svoju nezávislosť od rozhodnutí a rokovaní iných krajín.

Únia má s Britániou podľa Macrona dlhoročný priateľský vzťah, ale obe entity k sebe opäť musia nájsť cestu. Budovanie dôvery vyžaduje „dobrú vôľu“ britskej vlády a dodržiavanie dohôd, dodal.

Európsky blok by nemal zabúdať na západný Balkán, ktorý je v srdci Európy, ale nesie jazvy minulosti, povedal Macron. EÚ má povinnosť dať týmto krajinám reálne termíny a podmienky na ich vstup do dvadsaťsedmičky.

Navrhol ekonomickú podporu pre Afriku

Afrike musí Európa ponúknuť novú formu partnerstva, uviedol Macron. Navrhuje ekonomickú podporu, pomoc v boji s terorizmom a podporu legálnych ciest vzdelaných ľudí z Afriky do Európy.

Na tému africko-európskej spolupráce chystá Francúzsko počas svojho predsedníctva konferenciu.

„Náš sen sa musí stať realitou, musíme ho dať k dispozícii našim občanom. Máme na to silu aj prostriedky a preto nám verím,“ zakončil prejav Macron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet