Na hlavný obsah

Návrat do škôl či reštaurácie otvorené aj po ôsmej večer. Ako sa zmenili opatrenia?

V obmedzenom režime sa otvára aj kultúra.

Zákaz vychádzania od 20.00 h večer do 5.00 h ráno sa skončil a od pondelka (10. 1.) už neplatí. Na Slovensku však aj naďalej platí núdzový stav a aj zákaz zhromažďovania väčšej skupiny ako 6 ľudí. Epidemická situácia sa zlepšuje, preto sa uvoľnili ďalšie opatrenia.

Školy

Od pondelka 10. januára sa otvorili školy a začala sa prezenčná výučba. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) odporučil rodičom, aby deti pred návratom do lavíc otestovali doma samostestami – počas prvých týždňov aspoň dvakrát do týždňa.

Pozrite si prehľad aktuálnych opatrení aj na videu:

V školách je prekrytie horných dýchacích ciest povinné. Výnimku majú deti v materských školách, ale aj osoby s poruchami autistického spektra alebo ťažkým mentálnym či sluchovým postihnutím.

Zapína sa školský semafor, čo znamená, že ak sa v triede potvrdí pozitívny prípad medzi žiakmi, riaditeľ môže triedu zatvoriť a žiakov z nej poslať do karantény. Výnimku z nej majú plne zaočkovaní a tí, ktorí covid-19 už prekonali. Platí to tak pre žiakov, ako aj učiteľov.

Reštaurácie

Uvoľnenie opatrení pocítia aj reštaurácie. Konzumácia jedál aj nápojov je v nich možná aj po 20.00 h. Prevádzky so stravovaním však aj naďalej fungujú iba v režime OP, čiže očkovaní a ľudia, ktorí ochorenie počas ostatných 180 dní prekonali.

Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, a teda aj terás či iných vonkajších priestorov. Nezaočkovaní ľudia si jedlo alebo nápoje môžu kúpiť iba cez okienko alebo donášku.

Kultúra

Od pondelka sa môžu otvoriť už aj kultúrne stánky. Kiná, divadlá, alebo koncertné sály budú fungovať v režime OP. Podľa rozhodnutia vlády sa kultúry týka kapacitné obmedzenie, ktorým je maximálne 50 návštevníkov.

Covidový automat je pozastavený

Všetky opatrenia sú plošné a platia bez rozdielu na región či pandemickú situáciu v ňom. Návrat ku covidovému automatu vláda nateraz odložila, a to minimálne do 18. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko