Na hlavný obsah

Právna analýza k povinnému očkovaniu je hotová. Odborníčka ale dáva do popredia inú prioritu

Viacerí ministri v ňom nevidia zmysel.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) a šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková vypracovali právnu analýzu k možnostiam zavedenia povinného očkovania proti covidu-19.

Sprevádza ju škála možností aj názorov. V koalícii na tom nie je zhoda. Podľa hlavnej odborníčky pre epidemiológiu Henriety Hudečkovej by sa ľudia v súčasnej situácii mali zamerať skôr na dodržiavanie opatrení.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministri sa v analýze zaoberajú dôvodmi, pre ktoré by bolo možné, z hľadiska zamestnania aj veku, zaviesť povinné očkovanie proti koronavírusu. Jej závery nechceli prezradiť skôr, ako si ju preštuduje premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Ja som za povinné očkovanie minimálne niektorých vybraných skupín. Bavíme sa o kritickej infraštruktúre, a potom, samozrejme, aj o senioroch,“ uviedol Lengvarský.

Viacerí ministri nevidia v povinnom očkovaní zmysel. A to najmä pre nástup štvrtej vlny pandémie. Na zavedení povinného očkovania netrvá ani odborníčka Hudečková. Hoci ho podporuje, teraz podľa nej nie je prioritou.

„V súčasnosti by som ja zdôrazňovala jednu vec – dodržiavať opatrenia. A to tie úplne najjednoduchšie, ktoré sú ale najúčinnejšie – používať rúško alebo respirátor, dodržiavať odstupy a hygienu. Vo vnútorných miestnostiach vetrať,“ vymenovala.

Ak by vláda povinné očkovanie presadila, podľa dátového analytika, by jeho zorganizovanie trvalo mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko