Na hlavný obsah

Preslávil pieseň Báječná ženská. Country legenda Michal Tučný by mal 75 rokov

Nahral viac ako 250 skladieb.

Preslávil pieseň Báječná ženská. Country legenda Michal Tučný by mal 75 rokov
Na snímke český spevák country Michal Tučný. Foto: Twitter

Country spevák Michal Tučný počas svojej kariéry naspieval mnoho piesní. Ako uvádza Český rozhlas, najznámejšou je Báječná ženská, ktorá pochádza z americkej originálnej verzie od Waylona Jenningsa a Wiliieho Nelsona.

Pražský rodák sa narodil 11. januára 1947 a pochádzal z výtvarníckej rodiny. Vyučil sa za predavača a neskôr zmaturoval na strednej ekonomickej škole. Základné hudobné vzdelanie získal na ľudovej škole umenia. Začínal ako 14-ročný v dixielandovej kapele, potom v roku 1963 hral na bicích v beatovej skupine The Makers.

V 60. rokoch sa rozhodol pre štýl country & western. Jeho prvé úspechy sú rovnako staré ako prvé úspechy českej country hudby. V roku 1967 sa zúčastnil historicky prvého ročníka festivalu Porta – ako hosť skupiny Rangers. A hneď toto prvé vystúpenie bolo úspešné. Rangers Portu vyhrali, a to aj vďaka anglickej výslovnosti a frázovaniu Michala Tučného. Rok nato účinkoval na Porte s bratovou skupinou Rivals, tiež úspešne.

Nechcel spievať v češtine

V roku 1969 mu miesto za mikrofónom ponúkli Greenhorns. S Tučným mali problém, pretože nechcel spievať v češtine. V roku 1970 vystupovali Greenhorns v televíznom programe Mates a tam musel spievať po česky.

Zahrali pesničku Rovnou, jo tady rovnou. Tá spolu so skladbou Vlak půlnoční vyšla na prvom singli. Odvtedy spieval česky. V roku 1974 prešiel do skupiny Fešáci a v roku 1980 založil vlastnú skupinu Tučňáci, s ktorou mohol realizovať svoje predstavy o interpretácii country & western hudby.

Nahral viac ako 250 skladieb

Od roku 1970 nahral viac ako 250 skladieb. Atmosféru koncertov Michala Tučného skvele dokumentuje album Michal Tučný – Pod Kašperkem, čo je záznam koncertu z 19. apríla 1984, ktorý vyšiel v novembri 2007. V júni 2008 vyšlo DVD Fidlej a hraj, v novembri 2008 vyšiel Poslední album posledního kovboje.

V auguste 2010 vydal Supraphon komplet desiatich albumov pod názvom Michal Tučný 1982 – 1994. Táto kolekcia sumarizuje spevákovu éru s kapelou Tučňáci, jeho posledné nahrávky s názvom Šťastné staré slunce a navyše výber najväčších hitov a singlových bonusov.

Medzi nimi aj Poslední kovboj, Báječná ženská, Modrá z džín, Koukám, jak celá země vstává či Cesty toulavý.

Spevák sa liečil na množstvom najrôznejších chorôb. Bol vášnivým fajčiarom a tiež sa niekoľkokrát liečil z alkoholizmu. Zomrel 10. marca 1995 na rakovinu pečene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet