Na hlavný obsah

Generál Zmeko: Zmluva o obrannej spolupráci s USA posilňuje obranyschopnosť krajiny

Upozornil na to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Generál Zmeko: Zmluva o obrannej spolupráci s USA posilňuje obranyschopnosť krajiny
Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR

Dohody o obrannej spolupráci medzi členmi Severoatlantickej aliancie (NATO) sú jedným z krokov, ktoré prispievajú k zvyšovaniu interoperability ozbrojených síl jednotlivých členov. Upozornil na to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR, generál Daniel Zmeko, ktorý v tomto kontexte pristupuje aj k zmluve o obrannej spolupráci medzi SR a USA.

„Sme pripravení využiť každú príležitosť na posilnenie našej pripravenosti splniť hlavnú úlohu ktorá je pred OS SR postavená v zmysle platnej legislatívy, takouto príležitosťou je pre nás aj dohoda o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi, naším strategickým partnerom,“ uviedol Zmeko.

Upozornil, že významným prínosom dohody o obrannej spolupráci je zvýšenie flexibility pri organizácii spoločných výcvikov a cvičení, ale aj možnosť obnovy dlhodobo zanedbávanej infraštruktúry ozbrojených síl, ktorá je určená na plnenie úloh obrany Slovenska v rámci systému kolektívnej obrany.

O zmluve podpísanej predstaviteľmi vlád SR a USA rokuje v utorok (8. 2.) Národná rada SR. Rokovanie je poznačené búrlivou atmosférou a roztržkami medzi koaličnými a opozičnými poslancami, ktorí v zmluve vidia stratu suverenity krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko