Na hlavný obsah

Omikron ohrozuje aj fungovanie parlamentu

Najviac poslancov má aktuálne v izolácii OĽANO.

Je otázkou času, kedy sa rekordné čísla infikovaných v populácii premietnu aj do parlamentu. Už teraz je viacero poslancov chorých alebo v karanténe, a to sa schôdza začala iba v utorok (1. 2.). Vedenie parlamentu sa už pripravuje na scenár, že nebude mať kto prijímať zákony. V hre je opäť možnosť, že hlasovať prídu medzi zdravých kolegov aj pozitívne testovaní poslanci.

Ukázať covidový pas, nasadiť si respirátor a zmerať teplotu. To sú aktuálne podmienky vstupu do parlamentu. Platia pre zamestnancov a návštevníkov. Poslanci ich však splniť nemusia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čím dlhšie parlament zasadá, tým viac hlúpostí pre Slovensko prináša, takže keby chvíľku aj nebol funkčný, Slovensko si len oddýchne,“ uviedol poslanec Marian Kotleba (ĽSNS).

„Nemám inú možnosť ako s nimi sedieť v sále bok po boku. Veď tie miesta nie sú až tak široké a za týchto okolností odignorovať základné pravidlá hygieny, chodiť sem bez rúška. Vedia, že sú neočkovaní, to je taký znak nekultúrnosti a neslušnosti, že až rozum ostáva stáť,“ reagoval poslanec Tomáš Valášek (nezaradený).

Preriedený počet poslancov ukázal už utorkový (1. 2.) úvod prvej tohtoročnej schôdze. Prázdnych bolo 24 zo 150 miest. Nie všetky, no značná časť z nich práve následkom covidu. Najviac poslancov má aktuálne v izolácii alebo v karanténe klub OĽANO.

Aby sa parlament nemohol uznášať, chýbať by musela polovica poslancov. To aktuálne nehrozí, no aj nižší počet absentérov môže koalícii privodiť problémy pri presadzovaní zákonov.

Preto, keď si nebude istý väčšinou, predseda parlamentu plánuje posúvať hlasovania. Ak ani to nepomôže, povolajú bezpríznakových poslancov z karantény. Za fóliu ich už, podobne ako v minulosti, skrývať neplánujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko