Na hlavný obsah

Poradca Bieleho domu: Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu do niekoľkých týždňov

Ukrajinský šéf diplomacie odmieta takéto strašenie.

Poradca Bieleho domu: Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu do niekoľkých týždňov
Na snímke z videa zverejneným ruským ministerstvom obrany ruské protiraketové obranné systémy S-400 sa presúvajú počas vojenského cvičenia na Sibíri. Foto: TASR/AP

Rusko by mohlo začať inváziu na Ukrajinu do niekoľkých dní či týždňov. V rozhovore s viacerými americkými televíziami to v nedeľu (6. 2.) povedal bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan, podľa ktorého je tiež možné, že sa Moskva rozhodne pre diplomatické riešenie.

Stret s Ukrajinou by mohol mať podobu pripojenia oblasti Donbasu a vzbúreneckých území k Rusku, rozsiahleho kybernetického útoku alebo plnohodnotnej invázie na ukrajinské územie, uviedla s odvolaním sa na Sullivanove slová agentúra Reuters.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba ale v nedeľu v reakcii odmietol „apokalyptické zvesti“ o ruskej invázii.

Vojna či diplomacia?

„Rusko by mohlo začať s vojenskou akciou proti Ukrajine kedykoľvek od dneška alebo aj o niekoľko týždňov, ale rozhodnúť by sa mohlo aj pre diplomatickú cestu,“ uviedol Sullivan. Podľa neho si Rusko vytvorilo podmienky, aby mohlo na Ukrajinu kedykoľvek zaútočiť.

Sullivanove slová potvrdzujú výroky nemenovaných predstaviteľov amerických rozviedok. Tí médiám oznámili, že sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin neurobil konečné rozhodnutie o tom, či Ukrajinu napadnúť.

Podľa rozviedok Rusko pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo zhruba 70 % jednotiek, ktoré by potrebovalo pre rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, čo je podľa ich názoru aspoň 150 000 mužov. Možné časové obdobie na vypuknutie bojov vidia od druhej polovice februára do marca.

Ukrajina je pripravená

Ukrajinský minister zahraničia Kuleba v nedeľu vyzval Ukrajincov, aby neverili „apokalyptickým zvestiam“ o ruskej invázii. Podľa neho má Ukrajina silnú armádu a „bezprecedentnú medzinárodnú podporu“. Kancelária ukrajinského prezidenta agentúre AFP oznámila, že diplomatické riešenie krízy je stále oveľa pravdepodobnejšie ako to, že Rusko zaútočí.

Sullivan tiež povedal, že Spojené štáty neposielajú ďalších vojakov do Nemecka a východnej Európy, aby vyvolali konflikt s Ruskom. „Vyslali sme vojská do Európy, aby sme uchránili územie NATO,“ povedal.

Prípadná invázia by pre Ukrajinu znamenala „obrovské ľudské straty“, ale Rusko by muselo čeliť strategickým stratám v súvislosti s reakciou Washingtonu a jeho spojencov, uviedol Sullivan.

Ohrozenie Nord Streamu 2

Rozsiahla ruská invázia by podľa odhadov amerických rozviedok mohla stáť život 25 000 až 50 000 ukrajinských civilistov a až 25 000 vojakov. Medzi ruskými vojakmi by mohlo padnúť až 10 000 ľudí. Konflikt by zrejme vyvolal aj niekoľkomiliónovú migračnú vlnu.

V prípade vojenského zásahu proti Ukrajine Washington Moskve pohrozil tvrdými sankciami. Sullivan uviedol, že ak Moskva zaútočí, tak sa plynovod Nord Stream 2 nepohne ďalej. Hoci je zo stavebného hľadiska dokončený, plynovod zatiaľ nedostal v Nemecku povolenie na začatie prevádzky.

Nord Stream 2 má privádzať plyn z Ruska po dne Baltského mora do Nemecka. Zdvojnásobil by tak prepravnú kapacitu, pretože jeden plynovod už touto cestou vedie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet