Na hlavný obsah

Pri príležitosti Svetového dňa vody hygienici analyzujú vzorky vody zadarmo

Môžu v nej byť rôzne mikroorganizmy.

V utorok (22. 3.) si Slovensko pripomína Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti budú hygienici aj vodárne zadarmo overovať kvalitu studničnej vody. Pri dlhodobom príjme môžu zvýšené koncentrácie chemických látok spôsobiť aj chronické ochorenia.

Na jednej strane čerstvosť a príjemná chuť bez vodárenských úprav – na strane druhej povinnosti pre majiteľa. Studničnú vodu treba pravidelne kontrolovať. Kontaminovať ju môžu mikroorganizmy aj chemické látky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Používanie mikrobiologicky kontaminovanej vody môže byť rizikom nielen na pitie, ale aj na polievanie plodín či iné domáce účely i sprchovanie. Voda zo studne s nevyhovujúcou mikrobiologickou a biologickou kvalitou môže spôsobiť predovšetkým črevné a hnačkové ochorenia,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

V pitnej vode zo studní sa vo zvýšených koncentráciách najčastejšie vyskytujú dusičnany a dusitany.

Či je voda bezpečná, môžu Slováci zistiť na základe bezplatnej analýzy, ktorú pri príležitosti Svetového dňa vody robia vybrané regionálne úrady verejného zdravotníctva a vodárne. Vzorky treba priniesť na ich pracoviská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko