Na hlavný obsah

Rusko má na Ukrajine 75 % svojich ozbrojených síl, tvrdí britský expert

Hovorí, že mnoho ich postupuje z juhu Bieloruska.

Na Ukrajine je podľa britského vojenského experta Jacka Watlinga nasadených už 75 % ozbrojených síl Ruska. Výskumný pracovník a odborník na pozemné vojenské operácie a vojenskú vedu z britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) to povedal v utorok (1. 3.) v relácii Today na rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

Rusko tak podľa neho výrazne zvýšilo nasadenosť svojej armády na Ukrajine, z pôvodných približne 40 % na začiatku invázie. Zhodný údaj, teda až 75-percentnú aktuálnu nasadenosť ruskej armády, uvádza aj nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej obrany.

Watling zároveň povedal, že veľký počet ruských vojakov postupuje z juhu Bieloruska. Vojaci si začínajú vytvárať podmienky na to, aby mohli zaútočiť na Kyjev.

Britský expert tiež uviedol, že pri pondelňajšom (28. 2.) ostreľovaní Charkova boli použité salvové raketomety vystreľujúce do oblasti veľké množstvo neriadených rakiet. Podľa jeho slov zároveň existujú dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.

Watling dodal, že ukrajinská armáda už neoperuje v tzv. vojenských formáciách, ale momentálne zostáva na pomerne pevne ukotvených obranných pozíciách a jej pôsobenie je čoraz viac súčasťou operácií vykonávaných spolu s územnou obranou a s dobrovoľníckymi silami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet