Na hlavný obsah

Utečenci musia cestovať desiatky kilometrov, aby si vybavili potrebné dokumenty

Nápor na krajské pobočky cudzineckej polície je enormný.

Nápor na krajské pobočky cudzineckej polície je enormný. Do Prešova smerujú utečenci z celého kraja. Ľudia, ktorí sa po aj trojdňovom čakaní dostali cez hranice a dobrovoľníci ich prichýlili, musia teraz cestovať opäť desiatky kilometrov, aby si vybavili potrebné dokumenty.

Pred hotelom v Tatranskej Štrbe je počuť smiech. Nie sú to prázdninujúci hostia, ale malí utečenci. Pani Milena ich zazrela z bytovky obďaleč. Vybehla na ulicu a priniesla klzáky na šmýkanie.

„Aby nedrali tie nohavice no, zlaté deti, nech sa potešia,“ hovorí pani Milena Žišková, obyvateľka Tatranskej Štrby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Deti aspoň na chvíľu zabudli kde sú, ich matky však riešia čo ďalej. V hoteli je 50 ukrajinských žien a detí , ktoré potrebujú dokumenty na pobyt. Musia sa dopraviť do Prešova alebo Ružomberka, kde sú najbližšie pracoviská cudzineckej polície.

„Toto je obrovský problém, pretože musíme zbytočne riešiť dvojnásobný transport či už z hranice, alebo potom opätovne späť do Prešova,“ hovorí Marek Mičunda, dobrovoľník z Vysokých Tatier.

„Dá sa to zvládnuť, samozrejme, ale bola by to veľká pomoc, keby ministerstvo vnútra vyčlenilo nejakých pracovníkov, ktorí by to zvládli aj v Poprade,“ dodáva dobrovoľník Miloš Potočný.

Prezídium policajného zboru v stanovisku uvádza, že smeruje všetky sily a prostriedky do veľkokapacitných centier v Humennom, Michalovciach a Bratislave. Na okresnú pobočku cudzineckej polície v Poprade nateraz nemá kapacitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko