Na hlavný obsah

Británia uvalila sankcie na dve Putinove dcéry

Zasiahnu aj dcéru šéfa diplomacie Lavrova.

Dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina.
Dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina.Foto: Twitter/New York Post
Foto: Twitter/New York Post

Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na dve dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina – Jekaterinu Tichonovovú a Mariju Voroncovovú – a na dcéru ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova – Jekaterinu Sergejevnu Vinokurovovú. 

Britská diplomacia tak reaguje na ruskú inváziu na Ukrajinu, oznámila v piatkovom (8. 4.) vyhlásení.

Rusko podľa Londýna mieri k najhlbšej ekonomickej recesii od pádu Sovietskeho zväzu. Sankcie úspešne znižujú Putinovu schopnosť financovať vojnu na Ukrajine.

Podľa britskej vládnej analýzy koordinované britské a medzinárodné sankcie zmrazili v posledných týždňoch 275 miliárd libier (takmer 329 mld. eur) z Putinových vojnových zdrojov, čo predstavuje 60 % ruských rezerv v zahraničných menách.

„Náš bezprecedentný balík sankcií dopadá na elitu a jej rodiny a zároveň degraduje ruskú ekonomiku v takom rozsahu, aký Rusko nezažilo od pádu Sovietskeho zväzu. Musíme však urobiť viac,“ uviedla britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Prostredníctvom skupiny G7 spolupracujeme s partnermi na ukončení využívania ruskej energie a ďalej zasahujeme Putinovu schopnosť financovať jeho nezákonnú a neoprávnenú inváziu na Ukrajinu,“ dodala Trussová.

Z manželstva s letuškou

Zákaz cestovania a zmrazenia majetku sa po novom dotkne Putinových dcér. Jekaterina Tichonovová (35) a Marija Voroncovová (36) nie sú verejne príliš známe a dostupné informácie o nich tento týždeň zhrnula napríklad stanica BBC či denník The Guardian.

Obe sa narodili z manželstva, do ktorého Putin v roku 1983 vstúpil s bývalou letuškou aerolínií Aeroflot Ljudmilou. Pár sa rozviedol po 30 rokoch v roku 2013.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet