Na hlavný obsah

Padlých vojakov na Ukrajine pomáha identifikovať umelá inteligencia

Bezpečnostní analytici však hovoria o nepresnosti.

Padlých vojakov na Ukrajine pomáha identifikovať umelá inteligencia
Na snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo Moskva vo vojne podľa Ukrajiny prišla už o bezmála 20 000 vojakov. Kremeľ hovorí len niečo o vyše 1 300. Na identifikáciu tiel ukrajinské úrady používajú softvér na vyhľadávanie tvárí. Bezpečnostní analytici však poukazujú na jeho nepresnosť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Blanka Kucharovicová.

Databáza s viac ako tromi miliardami fotografií z internetu a sociálnych aplikácií – presne takto vyzerá nástroj pomocou ktorého v týchto dňoch Ukrajinci rozpoznávajú tváre padlých vo vojne alebo tých, ktorí v nej bojujú.

Spoločnosť Clearview AI ponúkla technológiu ukrajinskej vláde zadarmo a tá ju prijala. Dôvodom bolo náročné rozpoznávanie obetí a vyvrátenie myšlienky, že vo vojne bojujú herci.

„Videli sme zábery vojnových zajatcov, ľudí na úteku a mysleli sme si, že naša technológia by mohla pomôcť pri ich identifikácii a overovaní. Je to veľmi užitočná, ale zároveň silná vec,“ spresnil pre stanicu BBC riaditeľ spoločnosti Hoan Ton-That.

Rozpozná aj nepriateľa

Technológiu počas ruskej invázie využili na Ukrajine už viac ako 5 000-krát. Hovorí o nej aj ukrajinský vicepremiér Mychajl Fedorov. Tvrdí, že fotografie mŕtvych majú preniknúť aj do ruskej verejnosti, aby vyvrátili mýtus o špeciálnej operácii.

,,Aktívne využívame riešenia tejto technológie. Pomáha nám to aj pri rozpoznávaní tvárí ruských vojakov. Robíme to ako láskavosť voči ich matkám. Tým, že šírime informácie cez sociálne siete, dáme ich rodinám vedieť, nech synov nečakajú a prídu si po ich telá,“ vysvetlil.

Okrem mŕtvych, Ukrajinci nástrojom identifikujú aj potenciálnych ruských nepriateľov. Použitie softvéru ukrajinskou vládou však vyvolalo aj kritiku.

Kritika expertov a neziskoviek

Odborníci tvrdia, že 70-percentná účinnosť nie je dostačujúca na to, aby ju využívali vo vojne. Omyl identifikácie totiž môže znamenať stratu ľudského života alebo uväznenie nevinného.

,,Využívanie týchto softvérov je skôr súčasťou psychologickej vojny než by to malo slúžiť na nejaké strategické účely. Myslím si, že to rozhodne nemôže byť, pokiaľ by to malo byť súčasťou nejakého trestného konania, jediný dôkaz,“ uviedol Tomáš Rezek, analytik na kybernetickú bezpečnosť.

Podľa neziskových organizácií by sa verejné identifikovanie tvárí malo zakázať. Okrem vojen sa dá totiž využiť na prenasledovanie menšín alebo útoky voči novinárom

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál