Na hlavný obsah

Rusko poprelo, že je už ochotné vyjednávať na úrovni prezidentov

Rozhovory majú pokračovať v pondelok.

Rusko poprelo, že je už ochotné vyjednávať na úrovni prezidentov
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij v nedeľu (3. 4.) poprel sobotňajšie (2 4.) tvrdenie Kyjeva, že príprava dohody medzi Ruskom a Ukrajinou pokročila natoľko, aby o dokumente mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj.

Rozhovory vyjednávačov podľa neho budú pokračovať v pondelok (4. 4.). Medinskij tiež uviedol, že ukrajinská strana zaujala „realistickejšiu“ pozíciu čo sa týka neutrálneho a nejadrového statusu Ukrajiny, informovala agentúra TASS.

„Návrh zmluvy nie je pre schôdzku na najvyššej úrovni pripravený,“ uviedol Medinskij na komunikačnej platforme Telegram.

Ukrajina v sobotu tvrdila opak

Šéf delegácie ukrajinských vyjednávačov Davyd Arachamija v sobotu oznámil, že navrhované dohody prerokované tento týždeň na stretnutí v tureckom Istanbule sú pripravené na „priamu diskusiu prezidentov“.

Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou prístupu k otázke anektovaného polostrova Krym.

Medinskij k tomu v nedeľu uviedol, že postoj Ruska ku Krymu a Donbasu je „nemenný“. „Pokiaľ ide o pripravenosť návrhu zmluvy pre vrcholnú schôdzku, bohužiaľ, nezdieľam Arachamijov optimizmus,“ dodal ruský vyjednávač.

Rokovania budú pokračovať v pondelok na úrovni vedúcich delegácií a expertov.

Moskva požaduje, aby sa Ukrajina vzdala myšlienky na členstvo v NATO. Chce aj aby uznala nezávislosť separatistických regiónov na východe krajiny aj polostrov Krym ako súčasť Ruska.

Podľa ukrajinského prezidenta Zelenského ale Ukrajina nie je ochotná vymeniť časť svojho územia za mier s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet