Na hlavný obsah

Zelenskyj: Na východe Ukrajiny očakávame ešte intenzívnejšie boje

Ubezpečil, že krajina na ne odpovie.

Zelenskyj: Na východe Ukrajiny očakávame ešte intenzívnejšie boje
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že ruské vojská v najbližšom čase prejdú k rozsiahlejším operáciám na východe krajiny. Ubezpečil, že ukrajinská armáda sa pripravuje na ruské útoky a odpovie na ne.

„Ruské vojská prejdú k ešte rozsiahlejším operáciám na východe našej krajiny. Môžu proti nám použiť ešte viac rakiet, ešte viac leteckých bômb,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom v noci na pondelok (11. 4.). „Ale my sa na tieto akcie (nepriateľa) chystáme. Odpovieme,“ ubezpečil.

Zelenskyj prisľúbil ešte aktívnejšie pôsobenie na medzinárodnej scéne s cieľom zabezpečiť pre Ukrajinu dodávky zbraní. Chce dosiahnuť aj prijatie ešte tvrdších sankcií proti Rusku. Vyzval Západ vrátane Nemecka na poskytnutie väčšej pomoci Ukrajine.

Ukrajinský prezident obvinil ruské vedenie, že sa bojí priznať, že ruská politika k Ukrajine bola chybná, a že sa snaží uniknúť zodpovednosti za vojnové zločiny.

„Keď zbabelosť rastie, mení sa na katastrofu. Keď ľuďom chýba odvaha priznať vlastné chyby, ospravedlniť sa, prispôsobiť sa skutočnosti a učiť sa, menia sa na netvory. A keď to svet ignoruje, netvory dospejú k rozhodnutiu, že svet sa im má prispôsobiť,“ povedal a zdôraznil, že Ukrajina to všetko zastaví, ruskej zbabelosti nič nepomôže a „jedného dňa bude musieť Rusko priznať pravdu“.

Ostreľovanie Charkova

Ruské sily počas uplynulého víkendu pokračovali v ostreľovaní cieľov na východe Ukrajiny.

V okolí Charkova, neďaleko ruskej hranice, zahynulo desať civilistov vrátane dieťaťa a ďalších 11 utrpelo zranenia, oznámili v nedeľu (10. 4.) tamojšie úrady. Informácie priniesli denník The Guardian, agentúra AFP a stanica BBC.

Ukrajinskí lídri vyzývajú civilistov, aby z dôvodu zintenzívnených ruských útokov z východu krajiny odišli, desaťtisíce ľudí však pri snahách o evakuáciu uviazli.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v nedeľu cez humanitárne koridory evakuovali celkovo 2 824 ľudí, z nich 213 zo zdevastovaného mesta Mariupol, ktoré ruské sily obliehajú celé týždne.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko predtým informoval, že počet obetí piatkového (8. 4.) raketového útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk sa zvýšil na 57 mŕtvych. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 109 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet