Na hlavný obsah

Kyjev tvrdí, že je pripravený na výmenu zajatcov „hoci aj zajtra“

Proces je komplikovaný, hovorí Zelenskyj.

Kyjev tvrdí, že je pripravený na výmenu zajatcov „hoci aj zajtra“
Na veľkoplošnej obrazovke je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas on-line prejavu z Kyjeva na výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. Foto: TASR/AP

Ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev je pripravený na výmenu vojnových zajatcov s Ruskom, a vyzval spojencov Ukrajiny, aby v tejto veci vyvíjali tlak na Rusko.

Zelenskyj to povedal v pondelok (23. 5.) počas online rozhovoru v Ukrajinskom dome v Davose, kde sa koná Svetové ekonomické fórum, uviedla agentúra Reuters.

Zelenskyj hovorí o humanitárnom momente

Výmenu zajatcov označil Zelenskyj za „humanitárny moment a veľmi politické rozhodnutie, ktoré závisí od podpory mnohých štátov“.

Informoval, že Ukrajina do vyjednávania o prepustení ukrajinských zajatcov zapojila Organizáciu Spojených národov, Švajčiarsko, Izrael a „veľa, veľa krajín“. Uviedol však, že tento proces je veľmi komplikovaný.

Podľa Zelenského je v súčasnosti veľmi dôležité, aby „svet v žiadnom prípade Rusko neprehováral“, ale vyvíjal politický tlak „prostredníctvom akýchkoľvek pák“. Zelenskyj v tejto súvislosti spomenul obchodovanie s Ruskom či ropné embargo.

Zelenskyj: Nepotrebujeme ruských vojakov, ale našich

Apeloval na aktivizáciu procesu výmeny ukrajinských vojakov za ruských, pričom zdôraznil: „Nepotrebujeme ruských vojakov, potrebujeme len našich“. Dodal: „Sme pripravení na výmenu hoci aj zajtra.“

Agentúra Reuters pripomenula, že po tom, ako ruské jednotky dobyli väčšinu územia juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol začali 16. mája skladať zbrane a vzdávať sa aj obrancovia poslednej bašty ukrajinského odporu v meste, ktorí celé týždne odolávali ruskej presile v oceliarenskom komplexe Azovstaľ.

Ukrajina tento proces označuje za ich evakuáciu a v súlade s dohodami očakáva ich skorú výmenu za ruských vojnových zajatcov.

Rusko však týchto vojakov považuje za svojich zajatcov a podľa vyhlásení viacerých ruských politikov ich dokonca plánuje súdiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet