Na hlavný obsah

Zelenskyj: O ukončení vojny chcem rokovať iba s Putinom

Usporiadanie akýchkoľvek rokovaní s Ruskom sa stáva čoraz zložitejšie, povedal.

Zelenskyj: O ukončení vojny chcem rokovať iba s Putinom
Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (23. 5.) uviedol, že spomedzi ruských predstaviteľov je ochotný sa stretnúť a rokovať o ukončení vojny iba s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Usporiadanie akýchkoľvek rokovaní s Ruskom sa stáva čoraz zložitejšie. Uviedol Zelenskyj počas prejavu na samite Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Dôvodom sú dôkazy o krokoch, ktoré ruské jednotky podnikajú voči ukrajinským civilistom. Moskva odmieta, že jej vojaci útočia na civilné ciele, pripomína Reuters.

O všetkom rozhoduje Putin, vyhlásil

„O všetkom rozhoduje prezident Ruskej federácie,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom tlmočníka. „Ak hovoríme o ukončení tejto vojny, tak bez neho toto rozhodnutie nemožno prijať,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Objavenie masových hrobov v oblastiach, ktoré na začiatku konfliktu okupovali ruskí vojaci, skomplikovalo podľa Zelenského ďalšie mierové rokovania, pričom Zelenskyj odmietol rozhovory s akýmkoľvek iným ruským predstaviteľom než Putinom.

„Nemôžem akceptovať stretnutie s nikým z Ruskej federácie okrem prezidenta,“ vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ.

Ruskí a ukrajinskí vyjednávači sa od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát stretli. Obe strany však priznávajú, že mierové rokovania pozastavili, píše Reuters.

Lavrov: Moskva možno neobnoví vzťahy so Západom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Moskva zváži ponuky na opätovné nadviazanie vzťahov so Západom. Moskva sa podľa neho teraz sústredí predovšetkým na vzťahy s Čínou.

Lavrov uviedol, že západné krajiny zastávajú od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu rusofóbiu. Rusko preto pracuje na nahradení západných tovarov, pričom sa v budúcnosti bude spoliehať iba na spoluprácu s dôveryhodnými krajinami.

„Ak nám chce (Západ) ponúknuť niečo v súvislosti s obnovením vzťahov, tak seriózne zvážime, či to budeme potrebovať alebo nie,“ povedal.

„Musíme prestať byť závislí na úplne všetkom zo Západu, aby sme zaistili rozvoj kriticky dôležitých sektorov bezpečnosti a ekonomiky a sociálnej sféry našej vlasti,“ dodal Lavrov.  

Šéf ruskej diplomacie zároveň uviedol, že cieľom Moskvy je v súčasnosti ďalšie rozvíjanie vzťahov so susednou Čínou. „Teraz, keď Západ zaujal pozíciu diktátora, porastú ešte rýchlejšie naše ekonomické vzťahy s Čínou“, vyhlásil Lavrov.

Zároveň dodal, že rozvíjanie vzťahov s Čínou prinesie nie len finančné prostriedky do ruského štátneho rozpočtu, no je to tiež šanca na rozvíjanie ruského Ďalekého východu a východnej časti Sibíri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet