Na hlavný obsah

USA, Európska únia a Veľká Británia vytvorili skupinu, ktorá pomôže vyšetrovať vojnové zločiny

Bude pôsobiť hlavne z Poľska.

USA, Európska únia a Veľká Británia vytvorili skupinu, ktorá pomôže vyšetrovať vojnové zločiny
Telá mŕtvych civilistov zabalené vo vreciach pri cintoríne v Buči. Foto: TASR/AP

Európska únia, USA a Spojené kráľovstvo vytvorili konzultačnú skupinu. Tá má pomôcť Ukrajine v jej snahe vyšetriť vojnové zločiny spáchané na jej území počas ruskej invázie.

Hlavným cieľom skupiny ACA (Atrocity Crimes Advisory Group) bude poskytovať podporu ukrajinskej generálnej prokuratúre. Informoval o tom web amerického ministerstva zahraničných vecí.

Skupina bude ukrajinskej prokuratúre konkrétne pomáhať so zaznamenávaním podozrení na spáchanie vojnových zločinov ruskými vojakmi na Ukrajine. Pomoc bude tiež s prechovávaním a analýzou dôkazov o týchto činoch. Väčšina kriminálnych expertov zo skupiny bude pritom z bezpečnostných dôvodov pôsobiť prevažne z Poľska.

„Je veľmi dôležité zabezpečiť, že všetci, ktorí sú zodpovední za hrozné zverstvá spáchané počas ničím nevyprovokovanej ruskej agresie na Ukrajinu, budú stáť pred súdom,“ povedal k iniciatíve šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Ako prvého za spáchanie vojnového zločinu na Ukrajine súdili dvadsaťjedenročného ruského seržanta Vadima Šišimarina, ktorý dostal v pondelok (23. 5.) na kyjevskom súde trest doživotia.

Šišimarina súd uznal vinným z toho, že 28. februára na rozkaz iného ruského vojaka zastrelil z okna auta šesťdesiatdvaročného Ukrajinca v dedine Čupachivka na severovýchode Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet