Na hlavný obsah

Česko zasiahla silná búrka, tisíce domácností boli bez elektriny

Zostali po nej polámané stromy a poškodené strechy.

Česko zasiahla silná búrka, tisíce domácností boli bez elektriny
Búrka, ktorá sa 1.júla prehnala južnou Moravou zanechala za sebou polámané stromy a poškodené strechy. Hasiči zasahovali vo Valticiach. Foto: ČTK/Šálek Václav

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval na facebooku, že sa v piatok (1. 7.) po 21.00 h sformovala pri Uherskom Hradišti supercelárna búrka. „Očakávajte hlavne silné nárazy vetra, krúpy aj cez tri centimetre a intenzívne zrážky,“ varovali.

Silná búrka zasiahla popoludní Královohradecký kraj. „Bez elektriny bolo okolo tretej hodiny popoludní asi 15 a pol tisíc domácností,“ citoval regionálnu hovorkyňu spoločnosti ČEZ Šárku Lapáčkovú Beránkovú portál ČT24. Okolo 20.00 h bolo bez prúdu okolo 5 500 domácností.

Energetici v kraji evidovali 16 porúch na vedení vysokého napätia. Najviac boli zasiahnuté Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko a Náchodsko. Poruchy sa energetikom darilo opravovať, pracovať budú aj v noci.

V okolí Břeclavi padali trojcentimetrové krúpy a pre búrky museli v Brne prerušiť hudobný festival Beats for love.

Popadané stromy, krúpy a znepriechodnená železnica

Prvá búrka sa krátko po 13.00 h prehnala cez okres Mladá Boleslav. Zostali po nej polámané konáre, ktoré dočasne znepriechodnili železničnú trať medzi Prahou a Turnovom.

Veľmi silné búrky s krúpami a prívalovým dažďom sa vyskytli popoludní v okrese Benešov. Silné búrky sa vytvárali aj pri mestách Litomyšl, Ústí nad Orlicí a v Šumperku.

V Moravskoslezskom kraji museli po búrkach zasahovať miestne hasičské zložky, najviac v Českom Těšíne a Karvinej, kde odstraňovali popadané stromy. V Sliezsku padali dvojcentimetrové krúpy.

Na juhu Moravy búrka polámala stromy a poškodila strechy. Hasiči do 21.30 h vyrazili na viac ako 50 miest.

Zhruba o 20.00 h postupovala silná búrka so znakmi supercely cez Břeclavský okres pri slovenských hraniciach. Padali tam trojcentimetrové krúpy. Nárazový vietor dosahoval rýchlosť 80 kilometrov za hodinu, uviedol Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha pred veľmi silnými búrkami platí v Českej republike do soboty 1.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet