Na hlavný obsah

Príčinou úmrtia Ivany Trumpovej bola nehoda

Podľa súdneho lekára mala zranenia trupu spôsobené nárazom.

Príčinou úmrtia Ivany Trumpovej bola nehoda
Na fotografii Ivana Trumpová v roku 2009. Foto: TASR/AP

Príčinou úmrtia Ivany Trumpovej bola nehoda, pri ktorej bývalá manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa utrpela zranenia trupu. Informoval o tom newyorský úrad hlavného súdneho lekára. Americká podnikateľka českého pôvodu zomrela vo štvrtok (14. 7.) v New Yorku. Mala 73 rokov.

Polícia už vo štvrtok uviedla, že Trumpovú našli vo svojom byte na schodoch a že nie je podozrenie na cudzie zavinenie. Podľa súdneho lekára boli príčinou smrti zranenia trupu spôsobené nárazom. „Súdny lekár stanovil, že príčinou jej smrti bola nehoda,“ píše sa v správe úradu.

Už v dvanástich rokoch bola v reprezentácii

Trumpová, za slobodna Zelníčková, sa narodila 20. februára 1949 v Zlíne v rodine architekta. Keď si rodičia všimli jej pohybové nadanie, podporovali ju v športovej kariére. V troch rokoch už stála na lyžiach, v dvanástich bola v reprezentácii.

Študovala Fakultu telesnej výchovy a športu na Univerzite Karlovej. Vtedajšie Československo jej ale čoskoro pripadalo malé. A tak, aby mohla odísť na Západ, po prvýkrát sa vydala za lyžiara s rakúskym pasom Alfreda Winklmayra.

V Kanade pracovala ako modelka, po príchode do New Yorku sa zoznámila s Trumpom, ktorého si v roku 1977 vzala. Mala s ním tri deti: Donalda mladšieho, Ivanku a Erika.

Manželia spolu podnikali, stavali hotely a kasína. Sobáš ukončil búrlivý rozvod v roku 1992 po Trumpovej romániku s bývalou miss štátu Georgia Marlou Maplesovou.

S Trumpom udržiavali priateľský vzťah

V posledných rokoch však mala Ivana Trumpová s Donaldom Trumpom priateľský vzťah. V roku 2016 nadšene podporovala jeho kandidatúru na prezidenta Spojených štátov.

Do Česka sa Trumpová rada vracala, bola napríklad členkou poroty na finále Českej Miss, objavila sa na Plese v opere či na majstrovstvách sveta v lyžovaní v Liberci. V roku 2017 prevzala v Prahe cenu Veľvyslanec Českej republiky, ktorú udeľuje Spoločnosť CZECH TOP 100.

Pri tejto príležitosti sa na Pražskom hrade stretla s prezidentom Milošom Zemanom. V roku 1990 sprevádzal Trumpovú na ceste do vtedajšieho Československa aj Trump, zúčastnili sa vtedy pohrebu jej otca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet