Na hlavný obsah

Lynx Commando chráni diplomatov SR na Ukrajine. Štáb RTVS zisťoval podrobnosti

V pohotovosti bola jednotka od vypuknutia ruskej invázie.

Už vyše mesiaca pôsobí špeciálna slovenská jednotka v Kyjeve. Počas vojnového konfliktu niekoľkočlenný tím chráni diplomatov aj slovenskú ambasádu.

Pred odchodom na Ukrajinu s nimi mohol hovoriť štáb RTVS, teraz musia o svojej misii mlčať. Prehovoril však slovenský veľvyslanec, ktorého chránia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V čase, keď rusi znova zaútočili na Kyjev, cestoval veľvyslanec na Slovensko. Čakalo ho každoročné stretnutie diplomatických kolegov z celého sveta. MZV

„Ja napríklad, keď som tu, tak sa budím na každé lietadlo, ktoré počujem v spánku. Som hore, a to preto, lebo raketa s plochou dráhou letu má zvuk ako lietadlo,“ opísal Marek Šafin, veľvyslanec SR na Ukrajine.

Koncom júna zasiahli ruské rakety v Kyjeve oblasť, kde sídlia mnohé ambasády, medzi nimi aj slovenská. „Tam je najvyšší stupeň ostražitosti, ktorý my máme zavedený interne,“ dodal Šafin.

Bezpečnostná situácia na Ukrajine si vyžiadala vyslanie elitnej jednotky do Kyjeva. Diplomatov aj ambasádu SR chráni Lynx Commando. S jedným z členov sa RTVS rozprávala niekoľko dní pred ich odchodom. V pohotovosti boli už od 24. februára – teda od začiatku ruskej invázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko