Na hlavný obsah

Použitie zhabaného ruského majetku na obnovu Ukrajiny nie je jednoduché

Mohlo by ísť o porušenie ľudských práv.

Použitie zhabaného ruského majetku na obnovu Ukrajiny nie je jednoduché
Na ilustračnej snímke poškodené obytné budovy v meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR

Do fondu na povojnovú obnovu Ukrajiny by mohlo nedobrovoľne prispieť aj Rusko – ak západné krajiny nielen zmrazia, ale aj zhabú jeho majetok. Kyjev ich na to vyzval počas darcovskej konferencie vo Švajčiarsku.

Hostiteľská krajina a s ňou niekoľko ďalších však varujú, že pre podobné kroky neexistuje právny základ a na medzinárodnej úrovni by mohlo ísť o veľmi nebezpečný precedens.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Porušenie ľudských práv?

Na obnovu Ukrajiny po vojne bude treba viac ako 700 miliárd dolárov. Predpokladáme, že časť zaplatí Rusko. Povedal vo švajčiarskom Lugane ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Konfiškáciu majetku ruských štátnych podnikov, bánk alebo oligarchov žiada napadnutá krajina dlhodobo. Západ od februára podľa rôznych odhadov zmrazil majetok v hodnote prinajmenšom stoviek miliárd.

Zákon, ktorý umožňuje zhabanie zahraničného vlastníctva, už prijala Kanada a s podobnou myšlienkou sa pohrávajú aj Spojené štáty. V Európe sú však politici opatrnejší.

Švajčiarsky prezident Iňacio Kasis upozornil, že právo vlastniť majetok je základným ľudským právom a na jeho porušenie v súčasnosti neexistuje právny základ. Štát by podľa neho takýmto krokom získal príliš veľkú moc na úkor demokratických princípov.

Podobné varovania prichádzajú aj z Luxemburska, ale aj zo samotného Ruska.

Ak sa vojská stiahnu, majetok musia vrátiť

Expert z právnickej fakulty Univerzity Komenského Lukáš Mareček upozorňuje, že na medzinárodné právo nedohliada žiadny orgán, jeho dodržiavanie teda stojí na vzájomnej dôvere. Západ by v prípade konfiškácie ruského majetku konal nezvratne, čo by viedlo k nebezpečnému precedensu.

„Majetok Ruskej federácie a súkromných osôb zmraziť môžeme, ale len počas doby, kým Ruská federácia porušuje medzinárodné právo. Akonáhle by Ruská federácia stiahla svoje ozbrojené sily z Ukrajiny a vrátila by teda kontrolu nad tými územiami Ukrajine, tak by sme mali rozmraziť všetky majetky. Z toho dôvodu ich nemôžeme použiť na žiadny iný účel. My sami by sme nerešpektovali pravidlá,“ hovorí.

Európska únia avizuje rozsiahlu právnu štúdiu s cieľom zistiť, či a ako by bola schopná zhabať a použiť ruský majetok. Podporovatelia postupu si sľubujú veľa od návrhu trestať týmto spôsobom porušovanie sankcií Únie. Na analýze však bruselskí experti plánujú začať pracovať najskôr na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál