Na hlavný obsah

V Španielsku potvrdili prvú obeť opičích kiahní v Európe

Úrady neposkytli ďalšie detaily.

V Španielsku potvrdili prvú obeť opičích kiahní v Európe
Na snímke vírus opičích kiahní. Foto: twitter/ EU Medicines Agency

V Španielsku v piatok (29. 7.) potvrdili prvé úmrtie na opičie kiahne. Ide súčasne o prvú známu obeť súčasnej vlny šírenia tohto ochorenia v Európe.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Madride v Španielsku potvrdili už 4 298 prípadov nákazy vírusom opičích kiahní. Hospitalizovať museli 120 ľudí a jedna osoba ochoreniu podľahla.

Ministerstvo o tomto úmrtí neposkytlo ďalšie detaily. Podľa Sky News ide o prvé známe úmrtie na toto vírusové ochorenie v rámci Európy a druhé mimo Afriky, keď sa berie do úvahy len súčasná vlna šírenia opičích kiahní.

Prvé úmrtie mimo afrických krajín potvrdila takisto v piatok (29. 7.) Brazília. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu (23. 7.) vyhlásila šírenie opičích kiahní vo viac ako 70 krajinách sveta za stav globálnej zdravotnej núdze.

V minulosti k takémuto kroku pristúpila napríklad v súvislosti s pandémiou COVID-19 v roku 2020, vírusom zika v Latinskej Amerike v roku 2016 či s vírusom eboly v západnej Afrike v roku 2014. Podľa WHO je v súčasnosti globálne riziko šírenia opičích kiahní mierne, len v Európe je vysoké.

Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie vyskytujúce sa väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky. Výskyt vírusu, ktorý ho spôsobuje, bol donedávna mimo afrického kontinentu evidovaný len zriedka. Od mája tohto roku sa však rozšíril aj do mnohých krajín Európy či do Severnej Ameriky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet