Na hlavný obsah

Fínsko zásadne obmedzí počet víz vydávaných Rusom

A to na desatinu súčasného počtu.

Fínsko zásadne obmedzí počet víz vydávaných Rusom
Na ilustračnej snímke vlajka Fínska. Foto: Pixabay

Fínsko zníži množstvo víz udeľovaných občanom Ruska na desatinu súčasného počtu. Informovala o tom v utorok (16. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na fínskeho ministra zahraničia Pekku Haavista. Fínsko je jedinou únijnou krajinou, ktorá susedí s Ruskom a doteraz voči nemu nesprísnila vízovú politiku.

Po tom, ako Európska únia v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu pozastavila letecké spojenie s Ruskom, využívajú ruskí turisti na cesty do Európy čoraz viac dlhú pozemnú hranicu s Fínskom.

Podľa utorkového vyjadrenia šéfa fínskej diplomacie Haavista ale fínske ministerstvo zahraničia od 1. septembra zníži počet stretnutí pre žiadateľov o víza, čo zákonite povedie k menšiemu množstvu víz vydaných Rusom.

Spravodajský server Yle uviedol, že v súčasnosti sa vo Fínsku spracováva zhruba 1 000 žiadostí o ruské víza denne. Od septembra by sa mohol počet znížiť na 100 až 200 žiadostí. Prednosť majú mať ľudia, ktorí víza potrebujú z rodinných dôvodov, kvôli práci či štúdiu. Obmedzenia by sa tak mali dotknúť predovšetkým turistických víz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet