Na hlavný obsah

Iniciatíva Zastavme hazard vyzýva na sprísnenie regulácie hazardných hier

Za polroka hráči na Slovensku minuli takmer 560 miliónov eur.

Sprísnite reguláciu hazardných hier – takúto výzvu adresovala vláde Iniciatíva Zastavme hazard. Gambleri podľa aktivistov míňajú stále viac peňazí a zákon nefunguje dostatočne.

Hazardné a video hry v herniach či kurzové stávky – hráči na Slovensku minuli za polroka takmer 560 miliónov eur. Keďže prevádzkovatelia hazardných hier zarábajú v druhej polovici roka zvyčajne viac, očakáva sa, že do konca tohto roka by ich zisk mohol prekročiť rekordnú miliardu eur.

Iniciatíva zastavme hazard hovorí o extrémnom náraste stávkovania. Upozorňuje na zistenie Najvyššieho kontrolného úradu, že peniaze z hazardu nejdú tam, kam by podľa zákona mali ísť.

Liečba závislých hráčov nie je dostupná okamžite. V prípade, že majú nedoplatky nemajú právo sa liečiť. Taktiež linka pomoci nefunguje nonstop. V časoch, keď hráči najviac hrajú, je zapnutá na záznamník,“ povedal Peter Beňa z Iniciatívy Zastavme hazard.

Ministerstvo financií, ktoré zastrešuje túto oblasť, v reakcii na výhrady aktivistov len stroho odkázalo na podriadený úrad. „S otázkou sa obráťte na náš Úrad pre reguláciu hazardných hier,“ uviedlo. Predstavitelia úradu sa napriek opakovaným žiadostiam pre RTVS nevyjadrili.

Prevádzkovatelia herní hovoria o umelom zveličení problému. Podľa nich je historický nárast hazardu len dôsledok toho, že počas pandémie zostali herne zavreté.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kamenné herne dnes tvoria iba jednu tretinu podielu z celého trhu s hazardnými hrami. Neustálym tlakom na poslancov akurát prispeli k tomu, že vyhnali herne z miest a obcí a presmerovali hráčov na internet. A teraz sú prekvapení, že hazard nezastavili, ako deklarujú vo svojom názve,“ uviedla Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko