Na hlavný obsah

Čečenský vodca Kadyrov priznal, že ruské ťaženie na Ukrajine nejde podľa plánu

Myslí si, že Putin presne nevie, čo sa deje na bojisku.

Čečenský vodca Kadyrov priznal, že ruské ťaženie na Ukrajine nejde podľa plánu
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov (uprostred). Foto: Twitter

Prezident ruskej autonómnej republiky Čečensko Ramzan Kadyrov na sociálnej sieti telegram kritizoval vedenie ruskej armády po tom, čo ho zrejme zaskočila ukrajinská protiofenzíva na severovýchode Ukrajiny. V tejto súvislosti Kadyrov naznačil, že si ruský prezident Vladimir Putin možno nie je vedomý skutočnej situácie na bojisku.

Ukrajina v uplynulých dňoch začala protiofenzívu na severovýchode krajiny v Charkovskej oblasti, kde podľa pozorovateľov postupuje míľovými krokmi.

V nedeľu (11. 9.) večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom prejave potvrdil, že ukrajinské sily dobyli späť strategické mesto Izium. Ruská strana stratu mesta priamo nepriznala. V sobotu (10. 9.) však ruské ministerstvo obrany uviedlo, že presúva svoje jednotky od Iziumu smerom na ukrajinský Donbas.

„Urobili chyby a myslím, že z toho vyvodí nutné závery,“ uviedol Kadyrov. „Ak dnes alebo zajtra nedôjde k zmene stratégie, budem musieť prehovoriť s vedením ministerstva obrany a vedením krajiny a vysvetliť im skutočnú situáciu na mieste. Je to veľmi zaujímavá situácia. Povedal by som, že je to zarážajúce,“ dodal bývalý rebel, ktorý sa stal spojencom Kremľa a vládne v Čečensku tvrdou rukou už od roku 2007.

Od februárovej invázie sa Kremeľ sústredil na umlčanie liberálnych hlasov kritizujúcich vojnu. S tým, ako sa situácia na bojisku ruským inváznym silám skomplikovala, však teraz čelí tiež výzvam stúpencov. Tí chcú, aby Rusko nasadilo do vojny viac síl a zvrátilo tak priebeh, píše list The Guardian.

Mnoho jednotiek z Čečenska sa zúčastnilo ruského vojnového ťaženia. Hoci je Kadyrov zdanlivo veľmi lojálny k Moskve, je jednou z mála ruských politických osobností, ktorých vyjadrenia Kremeľ plne nekontroluje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet