Na hlavný obsah

Najvyšší súd potvrdil bývalej kandidátke za stranu Vlasť 12-ročný trest

Vinná je z výroby pervitínu a z činnosti pre zločineckú skupinu.

Najvyšší súd potvrdil bývalej kandidátke za stranu Vlasť 12-ročný trest
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najvyšší súd (NS) SR potvrdil v stredu (7. 9.) úhrnný 12-ročný trest odňatia slobody bývalej kandidátke za stranu Vlasť Gabriele Kučerovej. Tiež trojročný ochranný dohľad. Najvyšší súd vyhovel odvolaniu prokurátora a uložil jej aj trest prepadnutia majetku.

Vinnou ju uznali z činnosti pre zločineckú skupinu a z výroby pervitínu. Trest si odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia.

Odsúdená požadovala miernejší trest. „Dospeli sme k záveru, že je potrebné opätovne uložiť trest 12 rokov. Nezistili sme žiadny dôvod, ktorý by nás viedol k zmierneniu trestu“. Podotkla predsedníčka senátu s tým, že Kučerová vykonávala trestnú činnosť osem rokov.

„S rozhodnutím Najvyššieho súdu SR som spokojný, keďže v plnom rozsahu vyhovel nášmu odvolaniu,“ podotkol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Kučerová uznali vinnou zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Tiež z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

V máji pred prvostupňovým Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) priznala vinu a skutky oľutovala. Podľa obžaloby mala stáť na strednom stupni riadenia zločineckej skupiny zo Serede ako tzv. „varička“ pervitínu. Mala vyrobiť približne 30 kilogramov tvrdej drogy v hodnote takmer 950 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko