Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci mali vstúpiť do mesta Balaklija

Nad radnicou má opäť viať ukrajinská vlajka.

Ukrajinskí vojaci mali vstúpiť do mesta Balaklija
Na ilustračnej snímke ukrajinská vlajka. Foto: Unsplash

Ukrajinskí vojaci vstúpili do východoukrajinského mesta Balaklija, ktoré od začiatku marca okupovali ruské vojská. Nad radnicou opäť vlaje ukrajinská vlajka, napísal vo štvrtok (8. 9.) podvečer server Strana.ua s odvolaním sa na miestnych obyvateľov a zábery zo sociálnych sietí zachytávajúce ukrajinské vlajky nad radnicou a na pomníku básnika Tarasa Ševčenka. 

Na sociálnych sieťach medzitým pribudli snímky, na ktorých ukrajinskí vojaci pózujú v uliciach mesta, napísal denníkUkrajinska pravda. Správa o dobytí strategicky dôležitého mesta doteraz nebola potvrdená z oficiálnych zdrojov.

Ukrajinský generálny štáb sa vo večernom prehľade opäť vôbec nezmienil o postupe ukrajinských síl, ale informoval o ruskom ostreľovaní a odrážaní ruských útokov. Len o niekoľko hodín skôr ruské médiá s odvolaním sa na okupačné úrady písali, že mesto je síce obkľúčené z troch strán, ale zostáva v ruských rukách.

„Prišli (ukrajinskí vojaci) od západu. V meste znela streľba z automatických zbraní, ale len krátko. Teraz je ticho. K bojom v meste nedošlo. Zrejme Rusi sami odišli,“ citovala Strana.ua vyjadrenie miestnych obyvateľov.

Vojaci publikujú fotky a videá z Balakliji, ktorú Rusi okupovali šesť mesiacov. Vojaci zverejňujú tiež videá zo stretnutia s miestnymi obyvateľmi a z čistenia územia od okupantov, napísala Ukrajinska pravda. Dodala, že starosta kolaborujúci s Rusmi odišiel do Ruska.

Ovládnutie mesta Balaklija a obcí ležiacich severne od neho ukrajinskými silami by mohlo odrezať ruské zoskupenie pri Izjume od zásobovania, poznamenal spravodajský server Meduza.

Mali oslobodiť dve desiatky obcí

Ukrajinské sily prenikli až 50 kilometrov hlboko do ruskej obrany a oslobodili dve desiatky obcí v Charkovskej oblasti, uviedol v štvrtok pred novinármi generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu. Pod kontrolou ukrajinskej vlády sa tak vrátilo územie s rozlohou presahujúcou 700 štvorcových kilometrov. Názvy oslobodených obcí však nezazneli.

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) predtým odhadli, že ukrajinské sily v uplynulom dni postúpili v Charkovskej oblasti na východe krajiny najmenej o 20 kilometrov na území pod doterajšou kontrolou ruských vojakov, čím dobyli späť plochu s rozlohou približne 400 kilometrov štvorcových.

Podľa posledných informácií ukrajinské sily za posledné dva dni obkľúčili mesto Balaklija a postupujú smerom ku Kupjansku, najdôležitejšiemu železničnému uzlu, ktorý Rusko používa na zásobovanie všetkých svojich jednotiek na východnej Ukrajine, uviedla ruská redakcia BBC.

Ruské oficiálne zdroje síce o tomto ukrajinskom postupe mlčia, agentúry RIA Novosti vo štvrtok ale informovala, že Ruskom dosadená správa Kupjansku začala evakuáciu žien a detí. Evakuáciu ruské úrady zdôvodnili ukrajinským ostreľovaním.

Ani Kyjev podrobnosti protiofenzívy nezverejňuje, súdiac podľa satelitných snímok ale boli ukrajinské sily v stredu (7. 9.) v dedine Volochiv Jar, asi 50 kilometrov od Kupjansku, napísala vo štvrtok stanica CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet