Na hlavný obsah

V centre Kyjeva zazneli výbuchy, nad metropolou stúpa hustý dym

Hlásia osem obetí a vyše 20 zranených.

V centre Kyjeva zazneli výbuchy, nad metropolou stúpa hustý dym
Výbuch v centre Kyjeva. Foto: Twitter

V centre Kyjeva sa v pondelok (10. 10.) ozvalo niekoľko výbuchov, nad ukrajinskou metropolou je vidieť najmenej dva stĺpy dymu, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Na miesto podľa denníka idú sanitky. Výbuchom podľa AP predchádzal zvuk prilietavajúcich striel.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených. Z jeho vyjadrení vyplýva, že išlo o bilanciu prvých zásahov, po ktorých ale na ukrajinskú metropolu dopadli ďalšie strely.

Ukrajinské médiá hlásia, že výbuchy sa ozvali aj na západe krajiny v Ľvove, Žytomyre a Ternopile a tiež v Dnipre.

Obete a zranených naprieč krajinou potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Povedal, že Rusko sa snaží Ukrajinu „zmiesť z povrchu zemského“.

„Snažia sa nás zničiť a zmiesť z povrchu zemského. Snažia sa zničiť našich ľudí, ktorí spia doma v Záporoží, ktorí idú do práce v Dnipre a Kyjeve. Letecký poplach neprestáva, rakety padajú. Nanešťastie máme mŕtvych a zranených,“ uviedol Zelenskyj.

„Rusko znovu zaútočilo na Kyjev. V meste po vyhlásení leteckého poplachu zaznelo niekoľko výbuchov, tri či štyri,“ napísala agentúra Unian.

„Niekoľko explózií vo štvrti Ševčenkovskyj – v centre mesta,“ napísal na sociálnej sieti telegram starosta Kyjeva Vitalij Kličko s tým, že bližšie informácie poskytne neskôr.

Obete a ranení

Jedna z rakiet explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli i kancelária ukrajinského prezidenta.

V Kyjevskej oblasti zasahuje protivzdušná obrana, oznámil šéf oblastnej správy Oleksij Kuleba a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. V súvislosti so situáciou kyjevská radnica oznámila prerušenie premávky metra. Všetky podzemné stanice slúžia ako kryty civilnej ochrany.

„Jedna z rakiet zasiahla okolie pamätníka Hruševského. Pracujú záchranári,“ uviedol na sociálnej sieti poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Ostreľovanie Kyjeva zachytil aj reportér BBC, ktorý mal v tom čase živý vstup.

Útoky naprieč Ukrajinou

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba uviedol, že ukrajinské územie zasiahli raketové útoky. „Jedinou stratégiou (ruského prezidenta Vladimira) Putina je terorizovať mierumilovné ukrajinské mestá, ale Ukrajinu nezlomia. Je to aj jeho odpoveď všetkým tým, ktorí s ním chcú hovoriť o mieri: Putin je terorista, ktorý rokuje s pomocou rakiet,“ napísal Kuleba.

Sériu najmenej piatich explózií v pondelok hlásili ľudia z Dnipra, štvrtého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho v centrálnej časti krajiny. Podľa svedkov v meste horí a nad domy stúpa dym. Podľa agentúry Unian rakety dopadali hlavne na tamojšie predmestie.

Najmenej tri rakety dopadli podľa starostu Ihora Terechova na východoukrajinský Charkov. Strely zasiahli energetickú infraštruktúru a v niektorej časti mesta sú bez prúdu a bez vody.

Explózie zneli tiež v Ľvovskej oblasti na opačnej strane krajiny a v tamojšej metropole Ľvov, kde podľa svedkov útok spôsobil masívny výpadok prúdu. Výbuchy potvrdil starosta mesta Andrij Sadovyj.

Výbuchy, zrejme spôsobené raketovými útokmi, hlásia ľudia tiež zo Žytomyru, Chmelnyckého a Ternopilu, miest ležiacich v západnej časti Ukrajiny. Podľa miestnych médií v niektorých štvrtiach v Chmelnyckom nefunguje elektrina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet