Na hlavný obsah

Používať telefón za volantom je zakázané aj pri zastavení na červenú

Mnohí to však nevedia.

Používať telefón za volantom je zakázané aj pri zastavení na červenú
Červená na semafore. Foto: RTVS

Používanie mobilného telefónu počas jazdy je stále jedným z najčastejších priestupkov vodičov. Táto činnosť je zakázaná aj pri zastavení na červenú. Mnohí to však nevedia.

„Vodič počas vedenia vozidla nesmie v ruke držať alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj. V opačnom prípade sa dopúšťa priestupku v cestnej premávke, za čo môže byť uložená bloková pokuta vo výške 150 eur a v priestupkovom konaní na správnom orgáne až do výšky 300 eur a zákaz činnosti na dva roky,“ uviedla Mária Faltániová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru Banská Bystrica.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zastavenie vozidla pred križovatkou je stále počítané ako jazda. Preto obmedzenie platí aj v tomto význame,“ dodal Jozef Drahovský, dopravný analytik.

Len za posledných 10 mesiacov polícia na Slovensku zaznamenala viac ako 5 000 priestupkov v oblasti používania mobilných telefónov za volantom.

Vodiči sú však oproti minulému roku zodpovednejší, keďže počet priestupkov klesol o 20 percent. To polícia pripisuje hlavne častým preventívnym akciám .

„Najčastejšie to dopadne tak, že naskočí zelená a vôbec si to nevšimne. Až keď vodiči za ním trúbia, až vtedy začne reagovať. Je to v princípe aj nebezpečné, lebo povedzme chodec môže si to vyhodnotiť, že mu dáva prednosť,“ dodal Drahovský.

Predchádzať nehodám možno práve venovaním plnej pozornosti riadeniu vozidla. A to aj pri zastavení na semafore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko