Na hlavný obsah

Západobalkánske štáty podpísali v Berlíne trojicu dohôd o vzájomnej spolupráci

Umožnia cestovanie na občiansky preukaz aj uznávanie vysokoškolských diplomov.

Západobalkánske štáty podpísali v Berlíne trojicu dohôd o vzájomnej spolupráci
Predstavitelia šestice krajín západného Balkánu v Berlíne podpísali celkovo tri dohody o vzájomnej spolupráci. Foto: profimedia.sk

Predstavitelia šestice krajín západného Balkánu vo štvrtok (3. 11.) v Berlíne podpísali celkovo tri dohody o vzájomnej spolupráci. Umožní cestovanie na občiansky preukaz aj uznávanie vysokoškolských diplomov a profesijnej kvalifikácie.

Nemecký kancelár Olaf Scholz ako hostiteľ konferencie uviedol, že západobalkánske štáty patria k demokratickej Európe. Samitu sa zúčastnila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej Európska únia pomôže západnému Balkánu so zvládaním energetickej krízy jednou miliardou eur.

Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko sa zhodne usilujú o vstup do Európskej únie. Nachádzajú sa však v rozdielnych fázach integračného procesu. Samit sa koná v rámci takzvaného Berlínskeho procesu.

Ten v roku 2014 začala vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová a jeho cieľom je prispieť k integrácii štátov západného Balkánu do EÚ.

Podpísané dohody stanovujú, že občania západobalkánskych krajín sa pri prekračovaní vnútorných hraníc tohto regiónu budú môcť preukazovať len občianskym preukazom.

Zrušia tiež vízovú povinnosť, ktorú medzi sebou udržiavali posledné dve krajiny západného Balkánu – Bosna a Kosovo.

Uznávanie profesijných kvalifikácií sa vzťahuje na lekárov, zubárov a architektov, uviedol server Balkan Insight. O dohodách sa za nemeckého sprostredkovania rokovalo dva roky, dohodu oznámili v októbri.

Miliarda na zvládnutie energetickej krízy

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová podľa agentúry DPA oznámila, že EÚ prichystala pre západobalkánske krajiny podporný balík na zvládanie energetickej krízy vo výške jednej miliardy eur.

Peniaze vyplatia ako dotácie, polovica z tejto sumy už v januári. Uľaviť majú predovšetkým domácnostiam a malým a stredným podnikom, ktoré zasiahol nárast cien energií.

Druhá polovica má prispieť k diverzifikácii dodávok energie v strednodobom a dlhodobom horizonte. Umožniť má okrem iného investície do obnoviteľných zdrojov energie alebo nových plynových a elektrických prepojení.

Scholz na úvod rokovaní privítal úsilie o bližšiu spoluprácu západného Balkánu. Podľa kancelára je po ruskom útoku na Ukrajinu integrácia ešte dôležitejšia. „Európa je kompletná len so západným Balkánom,“ vyhlásil Scholz. „Šesť krajín západného Balkánu patrí k slobodnej a demokratickej časti Európy,“ dodal. Blahobyt a stabilitu tohto regiónu pritom podľa neho nemožno vnímať oddelene od zvyšku Európy.

Vyzval tiež na zosilnenie úsilia o integráciu Balkánu do EÚ, začatého pred 20 rokmi. „Je našou úlohou tieto sľuby uviesť do skutočnosti,“ zdôraznil kancelár. „Ruská brutálna útočná vojna proti Ukrajine nás núti držať pospolu a brániť slobodu Európy,“ dodal kancelár. Vyzval tiež na prekonanie regionálnych konfliktov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet