Na hlavný obsah

Členské štáty EÚ prijali ďalší balík sankcií proti Rusku

Ide o deviaty balík.

Členské štáty EÚ prijali ďalší balík sankcií proti Rusku
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Členské štáty Európskej únie sa vo štvrtok (15. 12.) večer na okraj samitu EÚ v Bruseli jednomyseľne dohodli na prijatí ďalšieho balíka sankcií proti Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Ako pre agentúru DPA potvrdili viacerí diplomati, deviaty balík sankcií sa zameriava proti bankám a uvaľuje aj dodatočné obchodné obmedzenia.

Diplomati, na ktorých sa odvoláva aj agentúra AFP, uviedli, že ide o kompromisnú dohodu, ktorá zahŕňa sankcie voči približne 200 osobám. Nové sankcie proti Rusku sa majú oficiálne potvrdiť v piatok (16. 12.).

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla nové sankcie minulý týždeň so slovami: „stojíme pri Ukrajine a Rusko bude platiť za svoju krutosť“.

Členské krajiny EÚ rokovali o sankciách už v stredu (14. 12.) – vtedy sa im však dohodu dosiahnuť nepodarilo. Námietky mali totiž Poľsko a niektoré ďalšie štáty.

Nový balík sankcií stagnoval z dôvodu sporu o tom, či by EÚ mala umožniť prevoz ruských hnojív cez európske prístavy. A to aj v prípadoch, keď sú majiteľmi spoločností, ktoré tieto hnojivá vyrábajú, oligarchovia zaradení na čierny zoznam.

Poľsko a pobaltské krajiny uviedli, že ostatné členské krajiny EÚ si robia ilúzie, ak sú presvedčené, že uvoľnenie pravidiel v oblasti ruských hnojív nebude oligarchami zneužité.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet