Na hlavný obsah

Kyjev hlási útok dronmi

Zatiaľ si nevyžiadal žiadne obete.

Ruskí vojaci v pondelok (19. 12.) nad ránom znovu na Kyjev a okolie zaútočili bezpilotnými lietadlami. Podľa úradov sa v hlavnom meste podarilo zostreliť 18 z 23 dronov iránskej výroby. 

Drony poškodili kritickú infraštruktúru. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že úder si podľa doterajších informácií nevyžiadal žiadne obete na životoch. Z Kyjevskej oblasti okolo metropoly hlásili dvoch zranených a rozsiahle škody.

Kličko na komunikačnej sieti Telegram napísal, že opravárenské čaty „pracujú na tom, aby rýchlo stabilizovali situáciu s dodávkami elektrickej energie a tepla“. V Kyjeve má v pondelok celý deň mrznúť. 

Hlasné výbuchy aj požiar

Podľa agentúry Reuters boli v pondelok skoro ráno v Kyjeve počuť hlasné výbuchy. Jeden zo svedkov vypovedal, že v Ševčenkovej štvrti v centre mesta je požiar. Pri útoku zasihli aj aj ďalšiu štvrť na západe mesta, ktorá je dôležitým dopravným uzlom. Nachádza sa v nej vlaková stanica a jedno z dvoch kyjevských letísk.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na telegrame napísal, že po nočnom útoku bezpilotnými lietadlami sú dvaja zranení, zasiahli aj infraštruktúru či obytné domy. Škody sú podľa neho „dosť vážne“, podrobnosti ale nezverejnil.

Prevádzkovateľ prenosovej sústavy uviedol, že situácia je „ťažká“ a že najviac postihnutá je Dnepropetrovská oblasť a regióny na východe a v centrálnej časti krajiny. Výpadky v dodávkach elektriny postihli okrem Kyjeva a Kyjevskej oblasti aj Charkovskú, Sumskú, Poltavskú alebo Záporožskú oblasť.

Rusko v pondelok podľa ukrajinských vzdušných síl na útoky proti cieľom na Ukrajine použilo asi 35 bezpilotných lietadiel Šáhed iránskej výroby. Tridsať z nich sa podľa Ukrajincov podarilo zneškodniť. Drony, ktoré Ukrajinci pre ich bzučivý zvuk prezývajú mopedy, Rusi vypustili z východného pobrežia Azovského mora – to Rusko úplne ovláda, keďže už v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a po začiatku tohtoročnej invázie ďalšie ukrajinské územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet