Na hlavný obsah

Líder na trhu medicínskych technológií sa presťahoval z Ázie do Košíc

V novom závode bude vyrábať a vyvíjať ultrazvukové systémy.

Líder na trhu medicínskych technológií sa presťahoval z Ázie do Košíc
Líder na trhu medicínskych technológií sa presťahoval z Ázie do Košíc. V novom závode bude vyrábať a vyvíjať ultrazvukové systémy. Foto: RTVS

Líder na trhu medicínskych technológií sa presťahoval z Ázie do Košíc. V novom závode bude vyrábať a vyvíjať ultrazvukové systémy. Zamestná takmer 140 ľudí.

V jedinom závode v Európe na výrobu ultrazvukov plánujú týždenne vyrobiť 120 prístrojov. Využívať budú nové technológie, ako je umelá inteligencia. Pri vývoji chcú úzko spolupracovať s lekármi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dokážeme oveľa skôr diagnostikovať niektoré závažné ochorenie, čo sa v minulosti nedalo v rámci toho, že tie prístroje to ešte nedokázali,“ povedal René Hako, rádiológ a hlavný lekár Košického samosprávneho kraja.

Pre kardiochirurgov je kvalitné echo vyšetrenie srdca základom a predĺženou rukou pre úspech operácie.

„Čím kvalitnejší nález, čím kvalitnejšia diagnostika, tým je väčší úspech nás chirurgov pri operáciách. Samozrejme, aj pooperačné kontroly a dispenzarizácia pacientov, čiže bez toho by sme ozaj neboli úspešní,“ dodal František Sabol, riaditeľ kardiocentra Agel, Nemocnica Agel Košice – Šaca.

Závod zamestná takmer 140 ľudí. Výhodou sú zručnosti IT odborníkov z regiónu.

„Deväťdesiatpercent produkcie, sa bude vyrábať a dodávať do sveta zo Slovenska, a to prostredníctvom nákladných áut. Výrazne to zníži produkciu CO2,“ uviedol Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko.

Časová úspora

“Znamená to takisto obrovskú úsporu času, pretože už nebudeme musieť všetky systémy, prípadne ich jednotlivé časti posielať letecky z Ázie, ale vieme to urobiť pozemnou dopravou priamo odtiaľto,“ dodal Ajay Gannerkote, prezident divízie Ultrasound Siemens Healthineers.

Medicínske prístroje sa budú vyvážať do Európy, Afriky a Ázie pod značkou „vyvinuté a vyrobené na Slovensku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko