Na hlavný obsah

Zomrela slovenská herecká legenda Mária Kráľovičová

Dožila sa veku 95 rokov.

Zomrela slovenská herecká legenda Mária Kráľovičová
Na snímke herečka Mária Kráľovičová. Foto: TASR

Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok (5. 12.) v neskorých večerných hodinách Mária Kráľovičová. Úmrtie potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

Umelkyňa patrila k legendám slovenskej divadelnej a filmovej scény. Jej nevyčerpateľná energia a láska k svojmu povolaniu sa prejavila v desiatkach stvárnených postáv či už lyrického, dramatického, tragického alebo komického charakteru.

Mária Kráľovičová sa narodila 7. júna 1927 v obci Čáry na Záhorí. Bola najstaršou z piatich detí. Keď mala 15 rokov odišla za prácou do Bratislavy.

Začínala ako holičská učnica, potom pracovala ako predavačka v obchode s odevmi a napokon v sklade na výdaj balov papiera.

Očarila aj Andreja Bagara

Po skončení druhej svetovej vojny si prečítala inzerát, že hľadajú hercov a herečky do slovenských divadiel. Konkurz sa konal v historickej budove SND. Prihlásila sa a očarila aj jedného zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadelníctva, herca, režiséra a pedagóga Andreja Bagara.

Portrét Maríny Kráľovičovej
Portrét Márie Kráľovičovej. Foto: Ivona Orešková

Hereckú kariéru začala v auguste 1945 v Slovenskom komornom divadle v Martine, kde účinkovala dve sezóny, počas ktorých odohrala štrnásť titulov. Hneď v prvej sezóne získala v roku 1946 na Divadelnej žatve v Prahe ocenenie Talent roka za postavu Aničky v Tajovského Ženskom zákone.

V rokoch 1947 – 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ale už od 1. januára 1948 sa stala členkou SND, kde účinkovala nepretržite 74 rokov.

Na javisku bola kráľovnou, intelektuálkou, ale aj ženou z fabriky. Bola Oféliou, Júliou, svätou Janou, stvárnila Čechovove hrdinky i Marylin Monroe. Osudnou sa jej stala Sládkovičova Marína.

Prvá slovenská herečka v televíznej inscenácii

Bola prvou slovenskou herečkou v televíznej inscenácii. V roku 1957 ju totiž režisér Ján Roháč obsadil spolu s Elom Romančíkom do inscenácie Do videnia, Lucienne!, ktorá vlastne odštartovala sériu legendárnych televíznych pondelkov.

Na filmovom plátne debutovala postavou Uľky Bujnovej v Bielikovom filme Priehrada (1950).

Na snímke herečka Mária Kráľovičová a vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik po odhalení pamätnej dlaždice v roku 2011.
Na snímke herečka Mária Kráľovičová a vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik po odhalení pamätnej dlaždice v roku 2011. Foto: TASR

Mária Kráľovičová sa stala prvou recitátorkou, ktorá prezentovala slovenskú poéziu na troch kontinentoch. Napríklad v roku 1958 na svetovej výstave Expo v Bruseli a v roku 1967 na výstave Expo v Montreale.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko