Na hlavný obsah

Vybavenie nového občianskeho preukazu bez osobnej návštevy už nebude možné

Preukazy obsahujú nové prvky, ktoré sa cez internet už vybaviť nedajú.

Vybavenie nového občianskeho preukazu bez osobnej návštevy už nebude možné
Na ilustračnej snímke občiansky preukaz. Foto: RTVS

Vybaviť si nový občiansky preukaz bez osobnej návštevy oddelenia dokladov už nebude možné. Ministerstvo vnútra zrušilo obľúbenú elektronickú službu. Preukazy obsahujú nové prvky, ktoré sa cez internet už vybaviť nedajú.

Kto chcel ušetriť čas, o prevydanie občianskeho preukazu mohol doteraz požiadať aj na diaľku.

„Elektronická služba fungovala pre občanov, ktorí zmenili trvalý pobyt alebo keď skončila platnosť občianskeho preukazu,“ uviedol Jozef Jánsky, riaditeľ Odboru dokladov a evidencií Prezídia Policajného zboru.

Rekordné množstvo žiadostí

Nemuseli pritom navštíviť oddelenie dokladov osobne. Ministerstvo túto službu zrušilo pre nový typ občianskych preukazov. Vydáva ich od decembra minulého roka.

„Za december až doposiaľ sme mali vyše 155 000 žiadostí na výmenu nových občianskych preukazov,“ ozrejmil Roman Mikulec (OĽANO), dočasne poverený minister vnútra.

Ide o rekordné množstvo žiadostí. Na rozdiel od starých dokladov totožnosti, majú nové doklady už aj biometrické údaje.

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti ubezpečuje, že biometrické údaje, a teda aj odtlačky prstov, uchováva v databáze len na nevyhnutný čas. A to dovtedy, kým žiadateľ nedostane svoj nový občiansky preukaz. Potom sa údaje vymazávajú.

„Keď človek požiada o vydanie občianskeho preukazu opätovne, musia sa nasnímať odtlačky prstov a urobiť biometrický obraz tváre,“ uviedol štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty.

V platnosti však zostáva aj starý typ občianskeho preukazu, a to až do dátumu, ktorý je na ňom uvedený. Nie je preto nutné, aby ste si ho bezpodmienečne vymenili za nový s biometriou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko