Na hlavný obsah

Slovensko nikdy nečelilo dezinformáciám v tak intenzívnej miere, ako v roku 2022

Situácia sa bude naďalej zhoršovať.

Slovensko nikdy nečelilo dezinformáciám v tak intenzívnej miere, ako v roku 2022
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Slovensko nikdy v histórii samostatného štátu nečelilo dezinformačným a manipulačným snahám v tak intenzívnej miere, ako v roku 2022. Uviedol to Policajný zbor v brožúre publikovanej v piatok (10. 2.).

„Situácia na Slovensku v oblasti dezinformácií je od roku 2020 kritická a naďalej sa bude zhoršovať,“ píše sa v záveroch zverejneného dokumentu.

Podľa polície budú šíritelia dezinformácií pokračovať vo vytváraní „informačného chaosu a v udržiavaní trvalého pocitu neistoty, nespokojnosti a agresie“. Ich motiváciou zostanú limitované možnosti trestnoprávnej zodpovednosti zo strany zodpovedných orgánov.

„Ich úspechu prispejú aj neregulované sociálne siete,“ priblížila polícia. Situáciu by podľa nej v tejto oblasti mohli zlepšiť nové legislatívy prijaté na európskej úrovni.

Dominancia témy vojny na Ukrajine

Čo sa týka tohto roku, polícia predpokladá, že medzi dezinformátormi bude naďalej dominovať téma vojny na Ukrajine. „Prominentní dezinformátori využijú fakt, že na Slovensku žije najviac obyvateľov s tendenciou veriť akýmkoľvek dezinformáciám a kde je najviac obyvateľov neochotných pomáhať odídencom z Ukrajiny,“ skonštatovala.

Prípadný útlm šírenia dezinformácií polícia očakáva len v prípade úspechov Ukrajiny vo vojenskom konflikte. „Ak by aj došlo k celkovému víťazstvu Ukrajiny, slovenskí dezinformátori dodajú novú tému“ uzavrela.

Pandémia a vojna totiž ukázala, že masové šírenie dezinformácií o nosnej téme „môže priniesť naplnenie osobných, politických či ekonomických cieľov za relatívne nízke náklady“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko