Na hlavný obsah

Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela obžalovali. Františkovi Imreczemu mali „dorovnávať plat“

Hrozí im väzenie na päť až 12 rokov.

Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela obžalovali. Františkovi Imreczemu mali „dorovnávať plat“
Na snímke sú (zľava) Robert Kaliňák a Jozef Brhel st. Foto: TASR/Koláž RTVS

Robertovi Kaliňákovi a Jozefovi Brhelovi staršiemu hrozí súd pre dorovnávanie platu Františkovi Imreczemu. Informoval o tom Denník N, pre ktorý obžalobu potvrdil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Obom obžalovaným hrozí väzenie na päť až 12 rokov.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) dvojicu obvinila ešte začiatkom februára. Polícia vtedy priblížila, že mala poskytnúť úplatok osobe v riadiacej funkcii finančnej správy. Obaja vtedy označili obvinenie za politicky motivované.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Podľa obvinenia začal kontakt Františka Imreczeho s obžalovanými v roku 2012. Bývalý prezident finančnej správy údajne povedal Robertovi Kaliňákovi, že zarába menej, ako predtým na manažérskom poste v súkromnej sfére.

Ten ho mal poslať za Jozefom Brhelom, ktorý mu od roku 2014 údajne vyplácal 200-tisíc eur ročne. Bývalý minister vnútra a oligarcha za to teraz čelia obžalobe.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na obvinených J. B. a R. K na Špecializovaný trestný súd pre zločin podplácania,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Imrecze úplatky priznal

Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela obvinila vyšetrovateľka NAKA aj na základe výpovede samotného Františka Imreczeho. Ten priznal, že od nich prijímal úplatky.

„Ja na to neviem povedať vôbec nič, pretože na dnešný deň sme mali mať ešte preštudovanie spisu a predloženie dôkazov a moje vypočutie, návrh na vypočutie, čiže ja netuším, ako je toto možné, že dnes sme boli pozvaní vyšetrovaním a zároveň niekto podal obžalobu, to je asi podľa nejakého trestného poriadku Burkina Faso,“ uviedol Kaliňák.

Na otázku, či Imreczemu kompenzoval Brhel mzdu ako prezidentovi finančnej správy, Imrecze odpovedal: „Toto v tejto téme nie je prvá výpoveď a ja som nezmenil svoj postoj.“

„Ja ani výpoveď pána Imreczeho nepovažujem za dôkaz, je to osoba z kriminálneho prostredia, s bohatou kriminálnou minulosťou, ktorá s snaží získať výhody, ktorá bola vo väzbe a tú väzbu znášala nie dobre. Sám som zažil situácie, keď pán Imrecze počas výsluchu hystericky plakal,“ skonštatoval Michal Mandzák, advokát Jozefa Brhela.

Podľa obvinenia vyplatil Jozef Brhel Františkovi Imreczemu celkovo milión stotisíc eur. Za to požadoval oligarcha od prezidenta finančnej správy napríklad zoznamy ľudí a firiem, ktoré čaká daňová kontrola. V prípade dokázania viny hrozí Robertovi Kaliňákovi a Jozefovi Brhelovi až 12 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko