Na hlavný obsah

Slabší výber daní môže podľa analytikov ukrátiť rozpočet o takmer 500 miliónov

Za takú sumu by sa dali postaviť aj dve nemocnice na Rázsochách.

Slabší výber daní môže podľa analytikov ukrátiť rozpočet o takmer 500 miliónov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát v tomto roku vyberá na daniach menej ako plánoval. Keby dane vyberal efektívnejšie, v rozpočte by mohlo byť o zhruba 500 miliónov eur viac. Za toľko peňazí by sa teoreticky dali postaviť dve nemocnice na Rázsochách.

Najviac peňazí vyberie štát prostredníctvom dane z pridanej hodnoty (DPH). Zároveň však ide aj o daň s najväčšími únikmi. „V zákone napríklad vidíme pri DPH 20 %. Efektívna sadzba sa pohybuje niekde na úrovni 16 %, lebo sú tam nejaké výnimky a sú napríklad aj subjekty, ktoré neplatia dane a podobne. Také nelegálne činnosti,“ priblížil analytik Dušan Paur.

„Máme viacero kontrol zameraných na určité oblasti, ktoré vykonávame aj v súčasnosti, ale, bohužiaľ, nemôžeme ich zatiaľ špecifikovať,“ vysvetlila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Výber DPH zatiaľ zaostáva za tým, čo si štát naplánoval v rozpočte.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Napriek miernemu poklesu efektívnej daňovej sadzby v jednom štvrťroku, je stále výber DPH na vysokých úrovniach v posledných dvoch rokoch. Takéto podobné úrovne sme naposledy dosiahli v rokoch 2005 a 2006. Takže nejde o žiadny tragický pokles,“ dodala Rybanská.

Aj pre vyššie úniky pri DPH chce rezort financií opätovne zaviesť obmedzenia na platby v hotovosti. Medzery pri výbere existujú však aj pri iných daniach. „Nemalú úlohu zohrávajú aj napríklad dane z trhu práce,“ uviedol Paur.

Nižšie zdanenie práce spôsobilo schválenie takzvaného rodinného balíčka. Ten rodičom s deťmi umožňuje platiť menej daní. „Tento jav nevnímame nijako mimoriadne, vnímame ho vecne. Je to priamy prenos legislatívnej zmeny,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

Analytici úniky a rôzne ďalšie medzery pri výbere daní zrátali a vyčíslili, že v štátnom rozpočte bude oproti plánu o 498 miliónov eur menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika