Na hlavný obsah

Vodári začali s opravou potrubia, ktoré zaplavilo Sad Janka Kráľa. Zisťujú rozsah škôd

Dodávka vody je obmedzená už len na niekoľkých miestach.

Vodári začali s opravou potrubia, ktoré zaplavilo Sad Janka Kráľa. Zisťujú rozsah škôd
Vodári začali s opravou poruchy vodovodného potrubia pri Sade Janka Kráľa. Foto: Facebook/BVS

Vodári v pondelok (13. 3.) ráno začali s opravou poruchy vodovodného potrubia pri Sade Janka Kráľa. Po odčerpaní vody z miesta nehody sa potvrdila porucha na prívodom potrubí z vodného zdroja Pečniansky les smerom do mesta. Informovala o tom Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) na sociálnej sieti.

Haváriu spôsobil priečny zlom na potrubí z roku 1971. „Podľa projektovej dokumentácie malo byť toto potrubie z ocele, ale priamo na mieste sme zistili, že ho vybudovali zo šedej zliatiny, ktorá môže byť za určitých okolností náchylná na tento typ porúch,“ priblížila BVS.

Aktuálne odkopávajú potrubie, aby zistili presný rozsah poškodenia a mohli kriticky poškodený úsek nahradiť.

Dodávka vody je obmedzená už len v niektorých prevádzkach v tesnej blízkosti Viedenskej cesty. Ako dlho bude oprava trvať, budú môcť určiť až po definitívnom odkopaní poškodeného potrubia.

Voda podmyla korene stromov

Primátor Bratislavy Matúš Vallo upozornil obyvateľov, aby sa parku zatiaľ vyhýbali. „Rúra ktorá držala od roku 1971 praskla. Teraz je hlavnou úlohou zabezpečiť Sad Janka Kráľa – ide najmä o stromy, ktoré môžu mať problém s podmytím koreňov. Preto vás prosíme, aby ste sa držali ďalej,“ vyzval Bratislavčanov na sociálnej sieti.

„Začíname skúšky s naším arboristom, aby sme Sad Janka Kráľa pripravili čím skôr a mohli povedať, že je bezpečný,“ dodal.

Poškodená príjazdová cesta do Incheby

Spoločnosť Incheba uviedla, že porucha potrubia vážne poškodila asfalt a príjazdovú komunikáciu na vjazde do areálu výstavno-kongresového centra. Zatopilo aj viaceré pokladnice.

„Aktuálne zisťujeme, či voda poškodila elektrické siete a vedenia, prípadne či napáchala ďalšie škody, ktoré na prvý pohľad nie sú zrejmé,“ povedala hovorkyňa Incheby Martina Macková. Predpokladá, že presnejšiu výšku škôd na majetku by mohli poznať do konca týždňa.

 Udalosť sa dotkla aj výstavy Motocykel, ktorá sa vo výstavisku konala do nedele (12. 3.). „Počas včerajšieho dňa sme sústredili všetku energiu na to, aby sa následky havárie čo najmenej dotkli návštevníkov a vystavovateľov,“ ubezpečila Macková s tým, že sa spoločnosť za zníženie komfortu ospravedlňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny