Na hlavný obsah

V Bratislave zlodej ukradol defibrilátor. Nezarobí na ňom, ale niekoho to môže stáť život

Záchranári zlodeja vyzývajú, aby prístroj vrátil.

V Bratislave zlodej ukradol defibrilátor. Nezarobí na ňom, ale niekoho to môže stáť život
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bratislavskí policajti pátrajú po zlodejovi, ktorý cez víkend ukradol defibrilátor. Nejde o prvý takýto prípad na Slovensku. Záchranári zlodeja vyzývajú, aby život zachraňujúci prístroj vrátil.

Neznámy páchateľ si zo zelenej skrinky na Kýčerského ulici v bratislavskom Starom Meste odniesol automatický externý defibrilátor.

„Po páchateľovi tohto skutku, ako aj po samotnom defibrilátore policajti naďalej pátrajú,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva PZ Bratislava Michal Szeiff.

Zlodej spôsobil škodu za takmer 1 700 eur. Odborníci mu odkazujú, že ak to urobil preto, aby sa obohatil, tak zbytočne. Bez papierov sa prístroj nedá predať a v podstate ani použiť.

„Škoda vznikla najmä verejnosti a občanom, ktorí tu žijú a v tejto časti sa pohybujú. Tá štatistická pravdepodobnosť využitia AED je mnohonásobne vyššia, ako to že mi leží niekde v domácnosti,“ hovorí hasič z Hasičského zboru Bratislava – Staré Mesto Viktor Agócz.

Krádeži defibrilátora sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Nad prípadom krútia hlavou aj záchranári. Upozorňujú, že už v tejto chvíli môže chýbať pacientovi, ktorému by dokázal zachrániť život. Vlani pomohol 55 ľuďom.

„Ak tam dôjde k náhlemu zastaveniu krvného obehu, tak tento život zachraňujúci prístroj nebude môcť byť použitý. Preto by som chcela apelovať a vyzvať toho, kto tento prístroj vzal, aby ho vrátil na miesto,“ vyhlásila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Polícia žiada ľudí o informácie

Verejný defibrilátor je určený pre laikov. Tí vedia prvú pomoc podať na základe hlasových pokynov. Prístroj dokáže vyhodnotiť stav pacienta, posúdiť srdcovú činnosť a použiť elektrický výboj, ak je potrebný.

„Sú to prístroje, ktoré sú verejne dostupné 24 hodín a naozaj robia skvelú robotu v prípade zastavenia obehu, operátor linky 155 vie, kde sa verejný defibrilátor nachádza a naviguje záchrancu, aby si ho našiel a do príchody záchrannej zdravotnej služby poskytoval prvú pomoc,“ priblížil prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Polícia žiada ľudí, ak majú akékoľvek informácie o odcudzenom defibrilátore alebo možného páchateľa pri krádeži zahliadli, aby kontaktovali linku 158.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny