Na hlavný obsah

Globsec 2023: Pre Ukrajinu je aj naďalej prioritou vstup do Európskej únie a NATO

Povedala to vicepremiérka Ukrajiny pre integráciu do týchto štruktúr Olga Stefanišynová.

Globsec 2023: Pre Ukrajinu je aj naďalej prioritou vstup do Európskej únie a NATO
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pre Ukrajinu je aj naďalej prioritou vstup do Európskej únie a NATO. Na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave to povedala vicepremiérka Ukrajiny pre integráciu do týchto štruktúr Olga Stefanišynová.

Slovensko hostí jedno z najvýznamnejších podujatí svojho druhu v tejto časti Európy. Na 18. ročník Globsecu zavíta až 10 lídrov štátov – prezidentov a premiérov. A tiež zástupcovia – bezpečnosti, armády, IT, či zdravotníctva.

Moskva zverejnila šesť požiadaviek, ktoré by mal dodržať Kyjev na uzavretie mieru na Ukrajine. Požaduje napríklad, aby Ukrajina upustila od snahy stať sa členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Kyjev napriek tomu od členstva v západných štruktúrach nechce ustúpiť.

„Celá táto konferencia je venovaná najmä dianiu na Ukrajine. Našou prioritou aj naďalej zostáva snaha dostať sa do Európskej únie a NATO. Uvedomujeme si však, že ani jedno z týchto strategických riešení nie je možné bez ukončenia vojny na Ukrajine,“ uviedla Stefanišynová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Doteraz sa nikdy nestal členom NATO štát, ktorý by bol vo vojne. Myslím si, že aj Ukrajina si uvedomuje, že je potrebné, aby táto vojna najskôr skončila, až potom sa stala členom. To však neznamená, že na tomto chodníku nebudeme nič robiť, to znamená, že poďme pracovať na tom, aby Ukrajina splnila štandardy,“ priblížil veľvyslanec SR pri NATO Peter Bátor.

Práva zvrchovaného štátu

Podľa odborníka na medzinárodné vzťahy je snaha Ukrajiny stať sa členom NATO a Európskej únie v súlade s právami zvrchovaného štátu. Požiadavku Moskvy preto považuje za absurdnú.

„Ja si myslím, že to je zúfalá snaha Ruska vlámať sa do dverí, ktoré sú už dávno zatvorené. Ukrajinská verejnosť, tak aj medzinárodné spoločenstvo sú o tomto kroku absolútne presvedčené a je to len otázkou času, kým sa Ukrajina stane súčasťou obidvoch týchto aliančných zoskupení,“ vyhlásil analytik z Asociácie pre medzinárodné otázky Pavel Havlíček.

Na dôležitosť členstva v západných štruktúrach poukázala prezidentka Zuzana Čaputová v prejave, ktorým otvorila bezpečnostnú konferenciu Globsec.

„Spoločne sme silnejší ako naši nepriatelia a aj vďaka tomu dokážeme lepšie zvládať naše vnútorné výzvy, ale aj pomáhať našim partnerom, akým je Ukrajina. Tým, že jej pomáhame, nechávame ruského agresora čo najďalej od našich hraníc a pomáhame tým aj sebe,“ uviedla.

Medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec sa bude konať v Bratislave aj v priebehu utorka (30. 5.) a stredy (31. 5.). Okrem iných na nej vystúpia aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko