Na hlavný obsah

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie zostáva v rukách envirorezortu

Karahuta svoj pozmeňujúci návrh stiahol.

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie zostáva v rukách envirorezortu
Na snímke minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie, takzvaný proces EIA, zostáva v rukách ministerstva životného prostredia. Poslanec Jaroslav Karahuta zo Sme rodina pozmeňujúci návrh, ktorý by kompetencie preniesol na stavebný úrad stiahol s tým, že so zmenou musí prísť envirorezort.

Poverený minister Ján Budaj však hovorí, že je to práve hnutie Sme rodina, ktoré vznik nového zákona blokuje. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Monštruózny stavebný superúrad, ktorý by vymazal ochranu životného prostredia z procesu schvaľovania developerských projektov.

Poverený minister životného prostredia, Ján Budaj, takto skritizoval pozmeňujúci návrh poslanca Sme rodina Jaroslava Karahutu k stavebnej legislatíve. Podľa neho musí zostať proces posudzovania vplyvov na životné prostredie v rukách envirorezortu.

„Týmito zmenami, ktoré najmä navrhujú pozmeňujúcim návrhom ľudia zo Sme rodina, sa podriadia záujmy životného prostredia záujmom developerov,“ tvrdí Budaj.

Poslanec Sme rodina tvrdí, že návrh nemal oslabiť proces EIA. Mal priniesť jeho zjednodušenie a skrátenie, o ktorom envirorezort hovorí už roky, no s vlastným návrhom zatiaľ neprišiel. Jaroslav Karahuta návrh po dohode s Jánom Budajom stiahol.

„Minister Budaj si vymyslel mega úrad s 1 200 pracovníkmi – to je štyri alebo päť ministerstiev – ktorý bude posudzovať len vplyvy a malo to stáť asi 30-50 miliónov. Absolútne nepripravený sa teraz zobudil, že beriete mi hračku. To nie je hračka, to je zodpovednosť voči ľuďom,“ kritizuje.

Budaj: Proces brzdí Sme rodina

Podľa Jaroslava Karahutu by proces EIA nemal trvať dlhšie ako sedem mesiacov, dnes sa totiž stáva, že trvá aj roky. Ján Budaj však tvrdí, že je to práve hnutie Sme rodina, ktoré blokuje diskusiu o zrýchlení procesov.

Odmieta tiež tvrdenie, že envirorezort nie je na nové povinnosti, vyplývajúce z úpravy zákona o výstavbe a územnom plánovaní z vlani, pripravený. Štátny tajomník Michal Kiča vysvetlil za čo všetko bude rezort po novom zodpovedať.

„Ministerstvo životného prostredia a jemu podriadené orgány budú vykonávať aj stavebné konanie, ale iba v tých veciach, ktoré sa týkajú posúdenia vplyvov na životné prostredie. Sledovali tým časovú úsporu,“ skonštatoval.

Poslanci v súvislosti so stavebnou legislatívou schválili výnimku z niektorých pravidiel územného plánu pre Bratislavu a Košice. Stavebníci podľa nej budú môcť zmeniť umiestnenie či úpravu výstavby v rámci funkčnej plochy.

Nebudú však môcť postaviť projekt, ktorý by bol pre danú lokalitu neprípustný. Parlament by mal vo štvrtok (11. 5.) zasadnúť k mimoriadnej schôdzi, ktorú zvolala strana Smer-SD k úradníckej vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál