Na hlavný obsah

Boj o vysokohorskú chatu sa presúva do parlamentu. Poslanci chcú v krátkom čase schváliť nezvyčajný zákon

Chatu chce získať jej dlhoročný správca.

Boj o vysokohorskú chatu sa presúva do parlamentu. Poslanci chcú v krátkom čase schváliť nezvyčajný zákon
Na snímke sú turisti pri Rainerovej útulni. Foto: RTVS

Boj o najmenšiu a najstaršiu vysokohorskú chatu sa presúva do parlamentu. Poslanci majú v krátkom čase rozhodovať o zákone, ktorý by umožnil prevod štátnej Rainerovej útulne do súkromných rúk. Chatu chce získať ikona medzi tatranskými nosičmi – Peter Petras. Už 25 rokov ju spravuje a zveľaďuje.

Pre Petrasa je chata srdcová záležitosť. Každý rok ju zveľaďuje, materiál vynáša na chrbte, na opravy si v minulosti bral aj pôžičku. Petras investoval do obnovy Rainerovej útulne už tisíce eur. Preto považuje za logické, že by mal mať nárok na to, aby si ju mohol odkúpiť za symbolickú sumu.

„V tejto chate je 90 percent nášho majetku. Tu v Tatrách je všetko predané, lanovky, hotely, liečebné domy a naraz sa stala strategickým podnikom trafika o rozmeroch 5×4 metrov,“ skonštatoval Petras.

Boju o Rainerovu útulňu sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Barbora Šišoláková a Ivana Ratkovská:

Rainerova chata je štátna, v majetku Správy TANAP-u. Jej riaditeľ nechce o prevedení chaty na nájomcu ani počuť. „Za to, že je niekto srdciar, to sme všetci. Niekto je tabletky na tlak a niekto je srdciar z toho, že niečo ľúbi. Našou úlohou je spravovať majetok štátu a nie vzdávať sa ho,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-U Pavol Majko.

Poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina) predložil na aktuálnu schôdzu parlamentu zákon, ktorý by umožnil previesť prebytočný majetok štátu na doterajšieho nájomcu. Ak má nehnuteľnosť prenajatú aspoň 20 rokov. Poslanec súhlasí, že zákon je šitý na mieru chatárovi Petrasovi a nevidí v tom problém.

„Čo sa týka Rainerovej chaty a pána Petrasa, toto je výsledok dohody v rámci vlády,“ skonštatoval Karahuta.

Nezvyčajná právna norma

„V mojej praxi som nezažil, aby sa zákon šil na jednu fyzickú osobu,“ podotkol Majko. „To je jedna miestnosť a robíme z toho tragédiu, ako by sa mala likvidovať nejaká obrovská chata, nejaký obrovský majetok,“ povedal Karahuta.

„Nám sa takýmto judikátom vlastne objavia ďalšie stovky žiadostí a každý bude chcieť majetok štátu takýmto spôsobom získať do svojho vlastníctva,“ podotkol Majko.

Rodina Petra Petrasa má nájomnú zmluvu zatiaľ uzavretú do konca budúceho roka , do decembra 2024. „Vieme dať garancie na to, aby sa takýto nájom predlžoval,“ uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

„Keď nebude Rainerka vo vlastníctve štátu, tak sa zrúti cestovný ruch alebo ochrana prírody? To ja nechápem,“ uzavrel Petras.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny